Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Šéfka diplomacie EÚ by mala vypracovať plán proti ruskej propagande

Federica Mogheriniová Foto: TASR/AP

Premiéri a prezidenti členských štátov EÚ na nadchádzajúcom zasadnutí Európskej rady poveria šéfku európskej diplomacie Mogheriniovú vypracovaním stratégie proti ruskej propagande.

Brusel 11. marca (TASR) - Premiéri a prezidenti členských štátov EÚ na nadchádzajúcom zasadnutí Európskej rady (19.-20.3) v Bruseli poveria šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú vypracovaním stratégie, ktorá by mala úspešne čeliť "dezinformačným kampaniam" Ruskej federácie, ktoré sa prejavili na pozadí konfliktu na Ukrajine.

Informáciu dnes uviedla tlačová agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na pracovné dokumenty pripravované pre summit EÚ.

Úrad pre vonkajšiu činnosť, ktorému šéfuje Mogheriniová by mal mať k dispozícii tri mesiace, do ďalšieho zasadnutia Európskej rady, na to, aby predostrel konkrétne návrhy podporujúce slobodu médií a európske hodnoty v Rusku.

Podľa dokumentu pripravovaného pre lídrov EÚ, prvým krokom európskeho diplomatického zboru by malo byť vytvorenie špecializovaného komunikačného tímu. Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že po skončení studenej vojny mnoho západných televíznych staníc obmedzilo alebo zrušilo činnosť svojich ruskojazyčných sekcií, kým ruské televízne kanály, financovaná vládou, vysielajú spravodajstvo v niekoľkých svetových jazykoch. Napríklad programy televíznej stanice RT (Russia Today) sú vysielané v angličtine, francúzštine, nemčine, španielčine a arabčine. Viacerí európski politici už upozornili, že EÚ musí nájsť spôsob, ako čeliť dezinformáciám, ktoré sa šíria z Ruska, ako aj správam, ktoré ruské médiá šíria v krajinách ako je Nemecko alebo štáty EÚ nachádzajúce sa v tesnom susedstve s Ruskom, v ktorých žije početná ruská menšina. Najevidentnejšia je táto situácia v troch pobaltských štátoch.

Rusko vlani v novembri spustilo novú televíznu stanicu Sputnik, ktorá má stovky korešpondentov po celom svete. Ich úlohou je, všade tam kde pôsobia, presvedčiť publikum, že správy prezentované Moskvou sú tie správne.