Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová sa stretla v Ženeve s hlavným vyjednávačom sýrskej vlády

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová Foto: TASR/AP

Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci pricestovala do Ženevy na pozvanie osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu.

Ženeva 24. marca (TASR) - Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová sa v stredu stretla s hlavným vyjednávačom sýrskej vlády Bašárom Džaafarím s cieľom pomôcť dosiahnuť politickú transformáciu v Sýrii, informovala agentúra AP.

Mogheriniová povedala, že na schôdzke v Ženeve diskutovala s Džaafarím len o "podpore procesu pod vedením OSN".

"Nie všetky výmeny názorov boli konsenzuálne," uviedla Mogheriniová s tým, že o boji proti terorizmu či možnom zrušení sankcií voči sýrskym predstaviteľom sa na stretnutí nehovorilo.

Džaafarí, ktorý je zároveň sýrskym veľvyslancom pri OSN, povedal, že to bola jeho prvá schôdzka s Mogheriniovou. Konštatoval, že teroristické útoky v Bruseli "otvorili Európanom oči ohľadne nutnosti opäť dôkladne čítať mapu a prioritne sa zamerať na boj proti terorizmu".

Mogheriniová pricestovala do Ženevy na pozvanie osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, ktorý je hostiteľom mierových rokovaní. Nepriame rozhovory medzi predstaviteľmi sýrskej vlády a opozície by sa mali dnes prerušiť a opäť obnoviť v apríli.