Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová vyzvala na užšiu spoluprácu medzi EÚ a Čínou

Predstaviteľka EÚ Federica Mogheriniová Foto: TASR/AP

Mogheriniová sa v Číne stretla s viacerými vládnymi predstaviteľmi vrátane premiéra Li Kche-čchianga. Vo svojej ceste pokračuje návštevami Indie a Ruska.

Brusel 20. apríla (TASR) – Na spoluprácu s Čínou pri potláčaní protekcionizmu a konfrontačnej politiky vyzvala dnes vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová počas vystúpenia na pôde univerzity Čching-chua v Pekingu.

"Ak zaujmeme konfrontačný postoj, je ľahké si predstaviť, kam to povedie. Protekcionizmus a neochota dosiahnuť kompromis môžu spustiť obchodnú vojnu," vyhlásila Mogheriniová. Jej vyjadrenie priniesla belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF.

Mogheriniová sa v Číne v ostatných dňoch stretla s tamojšími najvyššími diplomatickými predstaviteľmi a okrem obchodnej spolupráce sa dohodli na spoločnom postupe v súvislosti s vojnou v Sýrii a napätou situáciou na Kórejskom polostrove. Podľa agentúry AP je snaha o ekonomické zbližovanie medzi EÚ a Čínou v kontraste s politikou ekonomického nacionalizmu, ktorú presadzuje prezident USA Donald Trump.

"Chceli by sme budovať spoluprácu na základe agendy, ktorej sa EÚ a Čína môžu venovať spoločne a pre dobro nielen občanov oboch celkov, ale celého sveta," vyhlásila šéfka únijnej diplomacie. Oba celky podľa nej majú v "časoch neistoty" veľkú zodpovednosť.

Práve v ekonomickej oblasti sú však medzi EÚ a Čínou aj rozpory. Únia pre dumpingové ceny uvalila clo na dovoz čínskej ocele. Pekingu sa zas nepáči, že mu EÚ nechce udeliť štatút trhovej ekonomiky.

Brusel tiež Pekingu vyčíta obmedzovanie aktivít občianskej spoločnosti a cenzúru internetu. Mogheriniová vyjadrila "znepokojenie nad ľudskými právami v Číne", ale nespomenula konkrétne zákroky proti občianskym aktivistom.

Mogheriniová sa v Číne stretla s viacerými vládnymi predstaviteľmi vrátane premiéra Li Kche-čchianga. Vo svojej ceste pokračuje návštevami Indie a Ruska.