Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Mogheriniová vyzvala Kosovo na ratifikáciu dohody s Čiernou Horou

Predstaviteľka EÚ Federica Mogheriniová Foto: TASR/AP

Kosovská opozícia zabránila parlamentu hlasovať o demarkačnej pohraničnej dohode s Čiernou Horou a ďalšej dohode so Srbskom, ktorá dáva etnickým Srbom v Kosove širšie právomoci.

Priština 4. marca (TASR) - Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová dnes v Prištine naliehala na kosovskú opozíciu, aby ratifikovala dohodu o vytýčení hraníc s Čiernou Horou, ktorá je poslednou podmienkou pre to, aby malo Kosovo so Schengenom bezvízový styk.

Mogheriniová dnes rokovala v Kosove, ktoré je poslednou zastávkou na jej ceste po západnom Balkáne. Pochválila jeho predstaviteľov za "konštruktívny postoj" pri znižovaní napätia vo vzťahu so Srbskom.

Kosovská opozícia zabránila parlamentu hlasovať o demarkačnej pohraničnej dohode s Čiernou Horou a ďalšej dohode so Srbskom, ktorá dáva etnickým Srbom v Kosove širšie právomoci. Jej obštrukčná taktika zahŕňala použitie slzného plynu, pískanie na píšťalky a hádzanie fliaš s vodou v parlamente, kým pred budovou parlamentu došlo k násilným stretom polície so stúpencami opozície.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, po jednostrannom odtrhnutí sa od Srbska, ktoré ju nikdy neuznalo. Nezávislosť Kosova uznalo 114 krajín sveta.