Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

F. Mogheriniová navštívi krajiny západného Balkánu

Predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová. Foto: TASR AP

Politikov z týchto krajín chce vyzvať na väčšie reformné úsilie v ich proeurópskych integračných snahách.

Brusel 1. marca (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová odcestovala dnes na štvordňovú cestu po krajinách západného Balkánu. Politikov z týchto krajín chce vyzvať na väčšie reformné úsilie v ich proeurópskych integračných snahách.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku pred odletom na Balkán uviedla, že pre EÚ je spolupráca s krajinami tohto regiónu "kľúčovou prioritou".

"Pracujem na tom, aby sme videli všetky krajiny západného Balkánu do jednej, ako dosahujú pokrok v procese reforiem a na ceste do Európskej únie, a aby som zabezpečila, že tento proces je nezvratný," uviedla Mogheriniová v správe pre médiá. Spresnila, že na dosiahnutie tohto cieľa majú aj naďalej zásadný význam regionálna spolupráca a dobré susedské vzťahy.

Šéfka diplomacie EÚ dnes zavíta do Čiernej Hory, kde bude rokovať s prezidentom, premiérom a predsedom parlamentu. Vo štvrtok podobný scenár absolvuje v Sarajeve s najvyššími predstaviteľmi Bosny a Hercegoviny a stretne sa aj so študentmi Sarajevskej univerzity. Miestom jej ďalšej návštevy bude Skopje, kde ju čaká rovnaký program, a v piatok (3.3.) zavíta do Belehradu. Po rokovaniach s najvyššími srbskými vládnymi predstaviteľmi, ale aj členmi opozície odcestuje do Albánska a svoje balkánske turné ukončí v sobotu návštevou Kosova, kde ju okrem politických rokovaní v Prištine čaká aj návšteva Srbmi obývanej Kosovskej Mitrovice.