Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Moldavská prezidentka obvinila Vagnerovu skupinu z prípravy prevratu

Na snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok naznačil, že pád lietadla mohol spôsobiť výbuch granátu.

Moskva 6. októbra (TASR) – Ruská polovojenská Vagnerova skupina plánovala v Moldavsku prevrat, vyhlásila v piatok tamojšia prezidentka Maia Sanduová. Informuje TASR o tom na základe správy agentúry DPA.

"Situácia je skutočne napätá a my sa musíme chrániť," vyhlásila Sanduová v rozhovore pre denník Financial Times. Nekonkretizovala, kedy sa mal pokus o prevrat uskutočniť, plánom však podľa jej slov bolo podplácať voličov a podnecovať násilné provládne protesty.

Do Moldavska, bývalej sovietskej republiky ležiacej medzi Ukrajinou a Rumunskom, údajne pašovali z Ruska finančné prostriedky, a to pomocou kuriérov a prevodmi z účtov v Dubaji.

Varovania o hroziacom prevrate sa v Moldavsku ozývali začiatkom tohto roka. Úrady v marci v Kišiňove zadržali člena žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorá v konflikte na Ukrajine dlho bojovala po boku ruskej armády.

Šéf skupiny Jevgenij Prigožin však neskôr ostro kritizoval ruské vojenské vedenie, následne sa v júni vzbúril a spolu so svojimi žoldniermi podnikol pochod na Moskvu, hoci ho v rovnaký deň aj ukončil. O dva mesiace neskôr sa lietadlo s Prigožinom na palube za dosiaľ nejasných okolností zrútilo. Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok naznačil, že pád lietadla mohol spôsobiť výbuch granátu.