Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nový moldavský prezident chce riešiť otázku Podnesterska referendom

Igor Dodon Foto: TASR AP

Konečným cieľom by podľa neho malo byť znovuzjednotenie Moldavska.

Kišiňov 25. januára (TASR) - Nový moldavský prezident Igor Dodon chce usporiadať celoštátne referendum o budúcnosti odštiepeneckej republiky Podnestersko. Konečným cieľom by podľa neho malo byť znovuzjednotenie Moldavska.

"Musíme nájsť politické riešenie (otázky Podnesterska), ktoré by malo vzísť z celonárodného referenda," povedal v utorok Dodon, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa jeho slov musia v celej záležitosti postupovať spoločne moldavský prezident, vláda i parlament. "Mali by vytvoriť jednu platformu v záujme dosiahnutia hlavného cieľa - opätovného zjednotenia krajiny," vyhlásil Dodon.

Nový moldavský prezident navštívil Podnestersko už krátko po svojom nástupe do úradu, pričom sa stretol s tamojším lídrom Vadimom Krasnoseľským. Dodon sa snaží o obnovenie strategických vzťahov s Moskvou, kam minulý týždeň smerovala aj jeho prvá zahraničná cesta.

Medzinárodne neuznané Podnestersko, kde 60 percent obyvateľstva tvoria Rusi a Ukrajinci, sa odtrhlo od Moldavska po rozpade ZSSR na začiatku 90. rokov. Separatistov vtedy aktívne podporili ruskí vojaci, ktorí v Podnestersku stále pôsobia ako príslušníci mierových síl.

V samotnom Podnestersku sa uskutočnili už dve referendá o nezávislosti - v roku 1991 a 2006. V oboch hlasovaniach sa za nezávislosť vyslovilo zhruba 98 percent Podnesterčanov. V druhom z nich voliči odmietli aj možnosť znovuzjednotenia s Moldavskom a podporili možné budúce pričlenenie svojej krajiny k Rusku.