Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Moldavsko má novú vládu, protesty proti nej pokračujú

Pred hlasovaním zákonodarcov sa pred parlamentom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí mávali moldavskými vlajkami a žiadali predčasné voľby. Foto: TASR/AP

Účastníci demonštrácií žiadajú demisiu novej vlády a vypísanie predčasných volieb.

Kišiňov 21. januára (TASR) - Členovia nového moldavského vládneho kabinetu dnes v parlamente zložili sľub. Predchádzali tomu v stredu násilné protesty odporcov novej proeurópskej vlády, ktoré v stredu večer pred parlamentom prerástli do potýčok s políciou. V súvislosti s tým dnes moldavská prokuratúra začala vyšetrovanie.

Ako informovala agentúra AP, protesty pred sídlom vlády pokračujú v Kišiňove aj dnes. Ich účastníci žiadajú demisiu novej vlády a vypísanie predčasných volieb.

Pred budovou parlamentu vznikol počas noci stanový tábor odporcov novej vlády, v ktorom nocovalo niekoľko desiatok ľudí, uviedla ruská agentúra TASS. Na ochranu parlamentu boli povolané policajné posily.

Zloženie novej vlády predstavil dezignovaný premiér Pavel Filip prezidentovi Nicolae Timoftimu v stredu večer, keď sa pred budovou parlamentu odohrávali potýčky medzi demonštrantmi a políciou, pri ktorých bolo zranených najmenej 15 ľudí.

Ako uviedla AP, kým niektorí z demonštrantov žiadali, aby Moldavsko malo tesnejšie vzťahy s Ruskom, iní chceli od novej vlády dôslednejší boj s korupciou.

Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes apeloval na novú moldavskú vládu, aby začala s reformnými opatreniami. Moskovský Kremeľ dnes obe znepriatelené strany v Moldavsku vyzval, aby sa zdržali násilia a rešpektovali zákony.

Stovky demonštrantov prerazili v stredu policajné zátarasy a vtrhli do budovy parlamentu v moldavskej metropole Kišiňov. V potýčkach utrpelo zranenia šesť policajtov, uviedla agentúra AP.

AP spresnila, že ešte pred hlasovaním zákonodarcov sa pred parlamentom zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí mávali moldavskými vlajkami a žiadali o "predčasné voľby". Ich počet sa onedlho zvýšil na tisíce. Po oznámení o novej vláde krajiny viacerí demonštranti skandovali heslá ako "Zrušte hlasovanie!" či "Zlodeji" a pokúšali sa dostať do budovy parlamentu. To sa im následne podarilo dokonca dvakrát. Polícia situáciu upokojila až po príchode posíl.





Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk dohromady 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP. Počas vlaňajšieho roka sa v Moldavsku vystriedalo niekoľko premiérov.

Niektorí spomedzi demonštrantov sa domnievajú, že nová vláda je len kompromisným riešením a nebude sa zaoberať korupciou či vykonávaním potrebných reforiem. Iným sa zase nepáči jej poreurópske smerovanie a domnievajú sa, že Moldavsko by si malo zachovať skôr ruský vplyv, dodala AP.