Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zvolenie proeurópskeho starostu Kišiňova označil súd za neplatné

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voľby nového šéfa radnice Kišiňova boli vypísané po tom, čo odstúpil starosta z posledných desiatich rokov Dorin Chirtoaca.

Kišiňov 20. júna (TASR) - Súd v moldavskom hlavnom meste Kišiňov vyhlásil v utorok za neplatné víťazstvo proeurópskeho politika Andreia Nastaseho vo voľbách miestneho starostu, ktorých druhé kolo sa konalo 3. júna. Dôvod tohto rozhodnutia nie je známy, analytici však špekulujú, že kandidát mohol porušiť volebné pravidlá tým, že sa prihováral voličom aj v období, keď už nebola povolená kampaň, informovala v stredu agentúra AP.

Nastase z platformy Dôstojnosť a pravda už podal odvolanie, pričom sa bráni tvrdením, že rozhodnutie súdu bolo politicky motivované.

V súčasnosti 42-ročný Nastase, ktorý sa stavia proti oligarchom a proruskej politike, podľa zverejnených výsledkov zvíťazil v druhom kole volieb starostu Kišiňova so ziskom 52,57 percenta odovzdaných hlasov. Mal tak poraziť socialistického kandidáta Iona Cebana, ktorý vyzýval na bližšie vzťahy s Moskvou.

Nastase bol prokurátorom a jedným z organizátorov rozsiahlych protikorupčných protestov z roku 2015, ktoré nasledovali po zmiznutí miliardy dolárov z moldavského bankového systému.

Voľby nového šéfa radnice Kišiňova boli vypísané po tom, čo odstúpil starosta z posledných desiatich rokov Dorin Chirtoaca. Dôvodom bolo prebiehajúce vyšetrovanie jeho osoby v prípade ovplyvňovania nelegálnych obchodov týkajúcich sa zmluvy na mestské parkovanie. Chirtoaca takisto tvrdí, že konanie voči jeho osobe je politicky motivované.

V Moldavsku, bývalej sovietskej republike, sa budú tento rok v novembri konať parlamentné voľby.