Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Moldavský parlament vyslovil dôveru novému proeurópskemu kabinetu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Streletov kabinet prešiel dnes popoludní po trojhodinovom rokovaní tesnou väčšinou 52 hlasov v 101-člennom zákonodarnom zbore, doplnila agentúra AP.

Kišiňov 30. júla (TASR) - Moldavský parlament vyslovil dnes dôveru novej proeurópskej vláde 45-ročného podnikateľa Valeria Streleta z Liberálnodemokratickej strany (PLDM).

Streletov kabinet prešiel dnes popoludní po trojhodinovom rokovaní tesnou väčšinou 52 hlasov v 101-člennom zákonodarnom zbore, doplnila agentúra AP.

Staronovou ministerkou zahraničných vecí sa stala Natalia Ghermanmová, pričom do kresla ministra hospodárstva zasadol Stephane Christophe s moldavsko-francúzskym občianstvom. Obaja sú zároveň podpredsedami vlády.

Poslanca PLDM navrhli na post predsedu vlády po rezignácii posledného premiéra Chirila Gaburiciho, ktorý odstúpil v polovici júna pre pochybnosti ohľadom pravosti jeho stredoškolského a vysokoškolského diplomu.

Strelet sa zasadzuje za užšie vzťahy Moldavska s krajinami Európskej únie, zvýšenie boja proti korupcii a normalizáciu napätých vzťahov s Ruskom.

Valeriu Strelet bol do funkcie premiéra nominovaný ako kompromisný kandidát troch koaličných strán po tom, ako sa predošlej kandidátke Maii Sandovej nakoniec nepodarilo získať dostatočnú podporu.

Strelet, spoluzakladateľ strany PLDM, je vlastníkom jednej z najväčších moldavských korporácií zaoberajúcich sa distribúciou hnojiva.