Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Moldavský prezident: Asociačnou dohodou s EÚ sme nezískali nič

Igor Dodon. Foto: TASR AP

Dodon chce preto opäť obnoviť strategické vzťahy s Moskvou.

Moskva 17. januára (TASR) - Nový prorusky orientovaný moldavský prezident Igor Dodon, ktorý dnes pricestoval do Ruska v rámci svojej prvej zahraničnej cesty, vyjadril nádej na obnovenie "strategických" vzťahov Moldavska s Moskvou.

Víťaz novembrových prezidentských volieb v Moldavsku, sa zaviazal obnoviť obchodné a politické vzťahy s Ruskom, ktoré ochladli po tom, ako Moldavsko v roku 2014 podpísalo asociačnú dohodu s Európskou úniou.

Dodon sa dnes vyjadril, že jeho krajina z tejto dohody "nezískala nič", práve naopak, stratila prístup k lukratívnemu ruskému trhu.

Moldavský líder po dnešnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimírom Putinom vyhlásil, že Moldavsko "nebude opakovať chyby z minulosti" a bude pracovať na opätovnom budovaní väzieb s Ruskom.

Putin zas Dodona pochválil za prejavenie odvahy tým, že začiatkom januára navštívil moldavskú, medzinárodne neuznanú odštiepeneckú republiku Podnestersko. Týmto činom podľa Putina Dodon preukázal rešpekt k obyvateľom tohto regiónu a taktiež záväzok k vyriešeniu tohto dlhoročného konfliktu.

Medzinárodne neuznané Podnestersko, kde 60 percent obyvateľstva tvoria Rusi a Ukrajinci, sa odtrhlo od Moldavska po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď separatistov aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych.