Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Moldavský ústavný súd opäť dočasne odobral právomoci prezidentovi

Moldavský prezident Igor Dodon, archívna snímka Foto: TASR AP

Tento týždeň moldavský ústavný súd dočasne zbavil prezidenta právomocí už po druhý raz.

Kyjev 5. januára (TASR) - Moldavský ústavný súd opäť dočasne odobral právomoci prezidentovi Igorovi Dodonovi. Stalo sa tak po tom, čo prezident odmietol podpísať parlamentom schválený zákon obmedzujúci vysielacie práva ruských televíznych staníc, ktoré v Moldavsku šíria propagandu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Tento týždeň moldavský ústavný súd dočasne zbavil prezidenta právomocí už po druhý raz. Prvýkrát sa tak stalo v utorok, keď Dodon odmietol vymenovať ministrov, ktorých obvinil z neschopnosti a spojitosti s rôznymi škandálmi.

Ústavný súd tentoraz Dodona nakrátko zbavil právomocí po tom, čo prezident odmietol podpísať v decembri schválený zákon, ktorého cieľom je faktický zákaz šírenia zahraničnej, teda najmä ruskej propagandy. Dodon ho označil za pokus "vyvolať protiruskú hystériu" a obmedziť slobodu slova.

Súd rozhodol, že prezident môže zákon vetovať iba raz, a ak ho parlament opätovne schváli, je povinný ho podpísať. V prípade, že to odmietne urobiť, dostáva sa do rozporu s ústavou.

V moldavskom parlamente majú prevahu strany podporujúce užšie vzťahy tejto postsovietskej krajiny s Európskou úniou. Moldavsko v roku 2014 uzavrelo asociačnú dohodu s EÚ, čo spôsobilo ochladenie v jeho politických i ekonomických vzťahoch s Ruskom. Dodon zbližovanie s EÚ odmieta a je zástancom užších vzťahov s Ruskom.