Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Organizátori petície proti olympiáde v Maďarsku vstúpia do politiky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Delegáti valného zhromaždenia hnutia v sobotu oficiálne rozhodli, že Momentum sa pretransformuje na politickú stranu.

Budapešť 5. marca (TASR) - Vedenie maďarského hnutia Momentum, ktoré zorganizovalo petíciu proti kandidatúre Budapešti na usporiadanie letných olympijských hier (OH) v roku 2024, rozhodlo o transformácii na politickú stranu, informovala dnes agentúra MTI.

Delegáti valného zhromaždenia hnutia v sobotu oficiálne rozhodli, že Momentum sa pretransformuje na politickú stranu. Za jej predsedu na obdobie jedného roka zvolili jediného kandidáta - Andrása Fekete-Györa.

Momentum plánuje v parlamentných voľbách v roku 2018 postaviť 106 individuálnych kandidátov a chce sa stať politickou silou schopnou vládnutia, uviedol spravodajský server 24.hu.

Hnutie 17. februára odovzdalo volebnej kancelárii hlavného mesta petíciu s 266.151 podpismi na vypísanie referenda o kandidatúre na OH 2024. Po tomto kroku sa premiér Viktor Orbán, predseda Maďarského olympijského výboru (MOB) Zsolt Borkai a starosta Tarlós rozhodli, že Maďarsko odstúpi od kandidatúry, pretože pre krajinu by uchádzanie sa o možnosť usporiadania hier bola veľkou stratou prestíže.