Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Mongolsko trápi extrémna zima, uhynulo už 1,5 milióna kusov dobytka

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Mongolsko počas zimných mesiacov opakovane postihujú obdobia extrémne chladného počasia, ktoré sa tam označujú výrazom "dzud".

Peking 26. februára (TASR) - Extrémny chlad a sneženie spôsobili veľké ekonomické straty pastierom v Mongolsku. Zo zistení tamojšej štátnej krízovej komisie vyplýva, že počas tohtoročnej zimy uhynulo v krajine už viac než 1,5 milióna kusov dobytka, informovala v pondelok agentúra DPA.

Mongolsko počas zimných mesiacov opakovane postihujú obdobia extrémne chladného počasia, ktoré sa tam označujú výrazom "dzud". Početné stáda dobytka si na zamrznutých a hrubou vrstvou snehu pokrytých pastvinách nedokážu nájsť dostatok potravy.

Straty bývajú mimoriadne vysoké v prípade, že zime predchádzalo aj suché leto, počas ktorého si zvieratá neboli schopné vybudovať dostatočné tukové zásoby na zimné obdobie, spresňuje DPA.

Na alarmujúcu situáciu v Mongolsku v posledných týždňoch upozornila v posledných týždňoch aj Organizácia Spojených národov s tým, že chov dobytka predstavuje neoddeliteľnú súčasť mongolskej ekonomiky, kultúry a spôsobu života. Tamojší pastieri momentálne zápasia aj nedostatkom krmiva i jeho prudko stúpajúcimi cenami.

Podľa odhadov mongolskí pastieri chovajú približne 64 miliónov kusov dobytka. "Dzud" teraz postihol Mongolsko už druhý rok po sebe, píše DPA.

Spolupatričnosť s obyvateľmi Mongolska vyjadril v nedeľu aj pápež František, ktorý túto vnútrozemskú krajinu ležiacu medzi Čínou a Ruskom navštívil vlani v septembri.