Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: Na urovnanie s Ukrajinou treba exhumovať obete z Volyne

Na archívnej snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/Martin Baumann

Poľský Senát prijal v roku 2016 rezolúciu, v ktorej označil volynský masaker za genocídu.

Varšava 11. júla (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že pre úplné urovnanie vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou je potrebné exhumovať a dôstojne pochovať všetky obete takzvaného volynského masakru, pri ktorom počas druhej svetovej vojny prišlo o život približne 100.000 Poliakov. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Príslušníci Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) v rokoch 1943 – 1944 zavraždili v historickej oblasti Volyň približne 100.000 Poliakov aj príslušníkov iných národností. Volyň pred druhou svetovou vojnou patrila Poľsku, teraz je však súčasťou ukrajinského územia.

Poľský Senát prijal v roku 2016 rezolúciu, v ktorej označil volynský masaker za genocídu.

"My Poliaci si nevydýchneme, kým nebudú objavené posledné ostatky obetí volynského masakru. Urovnanie vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou sa neuskutoční bez uctenia si ich pamiatky," povedal Morawiecki, keď vo Varšave položil kvety k pamätníku poľských obetí genocídy spáchanej ukrajinskými nacionalistami.

Dodal, že v pamätníku sa nachádza zem z tisícok poľských dedín, ktorá je "skropená krvou 100.000 našich spoluobčanov, obyvateľov Druhej poľskej republiky v rokoch 1942 – 1947". Dodal, že mnohé z obetí neprišli o život "vinou štátneho aparátu, ale rukou obyčajných ľudí, často vlastných susedov". Obete genocídy boli podľa Morawieckeho zavraždené mimoriadne krutým spôsobom – "sekerami, vidlami, pílami, motykami alebo boli upálení zaživa".

Poľský premiér zároveň pripomenul, že vojnu v súčasnosti zažívajú obyvatelia Ukrajiny. Vyzdvihol aj ukrajinských vojakov, ktorí podľa jeho slov "zomierajú za slobodu a suverenitu Ukrajiny, ale aj za bezpečnosť Európy a Poľska".

"Neprejde deň, že by na Ukrajine nezomreli pri náletoch či raketových útokoch ženy a deti. Preto aj naši ukrajinskí susedia a spojenci lepšie chápu, aké dôležité je pre nás nájsť všetky obete a kresťansky ich pochovať, dať im kríž, zapáliť sviečku a pomodliť sa," podotkol Morawiecki v súvislosti s volynským masakrom.