Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Morawiecki vyzval na ďalšie sankcie voči Rusku a zbrane pre Ukrajinu

Na archívnej snímke z 25. marca 2022 poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Putinov režim je podľa Morawieckeho možné poraziť jedine vojenskou operáciou a ekonomickými opatreniami.

Varšava 12. apríla (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval v utorok na zavedenie "ďalekosiahlych" sankcií voči Rusku a tiež poskytnutie ďalších zbraní pre Ukrajinu. Ako píše agentúra PAP, povedal to v súvislosti s obvineniami, že ruské sily použili na Ukrajine chemické zbrane.

"Objavuje sa čoraz viac správ potvrdzujúcich, že na Ukrajine boli použité chemické zbrane," povedal Morawiecki s tým, že šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho spojenci prekročili ďalšiu hranicu v oblasti vojnových zločinov. "Z tohto dôvodu sú teraz potrebné ďalekosiahle sankcie a dodávky zbraní na Ukrajinu," zdôraznil šéf poľskej vlády.

Sankcie voči Moskve sú pre Západ len malou obetou, zatiaľ čo Ukrajina obetuje svoju krv "pri obrane svojho územia, ako aj bezpečnosti Poľska a východnej hranice EÚ", uviedol Morawiecki.

Putinov režim je podľa neho možné poraziť jedine vojenskou operáciou a ekonomickými opatreniami. "A na ekonomickej porážke Ruska by sa mal podieľať slobodný svet, Európska únia, Spojené štáty a všetky krajiny, ktoré chápu, že porušenie geopolitických princípov a medzinárodného práva je hrozbou pre mier, bezpečnosť a stabilný život," povedal.

"Rusko si musí byť vedomé toho, že Západ a celý slobodný svet sa neskloní ani pred nátlakom, ani pred vydieraním," dodal Morawiecki.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v utorok uviedla, že Kyjev preveruje nepotvrdené informácie, že Rusko počas obliehania mesta Mariupol na juhu krajiny použili chemické zbrane, konkrétne fosforovú muníciu.