Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Morawieczki: Maďarsko sa bude opäť stavať konštruktívne k otázkam EÚ

Prvá oficiálna zahraničná cesta znovuzvoleného predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána povedie v pondelok 14. mája 2018 do Varšavy, kde sa stretne s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým. Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a poľský premiér Mateusz Morawiecki počas stretnutia vo Varšave 14. mája 2018. Foto: TASR/AP

Viktor Orbán vyzdvihol priateľstvo Maďarska s Poľskom a ocenil výkon Poľska v oblasti rodinnej politiky, ktorá je podľa jeho slov dobrým príkladom aj pre Maďarsko.

Budapešť 14. mája (TASR) - Po výraznom víťazstve vládnej strany Fidesz v maďarských parlamentných voľbách bude Maďarsko pokračovať na ceste reforiem a aj v budúcnosti sa bude stavať konštruktívne k aktuálnym otázkam Európskej únie, povedal v pondelok vo Varšave poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý prijal znovuzvoleného predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána.

Morawieczki sa poďakoval Orbánovi za to, že jeho prvá oficiálna zahraničná cesta viedla práve do Varšavy, informoval spravodajský server hirado.hu. Poľský premiér zdôraznil, že v otázkach prisťahovaleckých kvót má Poľsko totožný postoj s Maďarskom.

Orbán vyzdvihol priateľstvo Maďarska s Poľskom a ocenil výkon Poľska v oblasti rodinnej politiky, ktorá je podľa jeho slov dobrým príkladom aj pre Maďarsko.

Maďarský ministerský predseda podotkol, že migrácia nie je iba taktickou, ale aj principiálnou otázkou. "Naši predkovia by sa obracali v hrobe, ak by sme súhlasili s tým, aby o tom, komu dovolíme zdržiavať sa na našom území, rozhodoval niekto iný," poznamenal Orbán, podľa ktorého sú názory Poľska a Maďarska zhodné aj v otázke diskusie vedenej o rozpočte EÚ.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach