Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morrison: Austrália uznáva západný Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Premiér sa vo svojom prejave zároveň zaviazal, že Austrália uzná východný Jeruzalem za hlavné mesto budúceho palestínskeho štátu, ak sa dosiahne riešenie konfliktu vo forme dvoch štátov.

Sydney 15. decembra (TASR) - Austrálsky premiér Scott Morrison v sobotu oznámil, že jeho vláda sa rozhodla formálne uznať západný Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Svoje veľvyslanectvo v Izraeli však z Tel Avivu do Jeruzalema nepresťahuje dovtedy, kým sa v izraelsko-palestínskom konflikte nedosiahne mier. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Premiér sa vo svojom prejave zároveň zaviazal, že Austrália uzná východný Jeruzalem za hlavné mesto budúceho palestínskeho štátu, ak sa dosiahne riešenie konfliktu vo forme dvoch štátov. Dodal, že kým sa dvojštátne riešenie nepodarí presadiť, Austrália svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu nepresťahuje.

Morrison tiež povedal, že hoci je presun veľvyslanectva nateraz pozastavený, austrálska vláda zriadi v Jeruzaleme úrad pre obranu a obchod a tiež začne hľadať vhodné sídlo pre svoje veľvyslanectvo.

Austrálsky premiér sa pred časom vyjadril, že Austrália je otvorená nasledovať príklad USA a presťahovať svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Veľa Austrálčanov však vnímalo túto kontroverznú myšlienku len ako politický manéver zo strany premiéra, píše AP.

Americký prezident Donald Trump vlani rozhneval arabský svet, keď sa rozhodol zmeniť dlhoročnú politiku a uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, pričom tam presunul i americkú ambasádu.

Palestínčania - so značnou medzinárodnou podporou - požadujú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho nezávislého štátu, kým Izrael vníma celé mesto ako svoju "jednotnú a večnú" metropolu.