Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Moscovici chce sankcie EÚ krajinám na čiernom zozname daňových rajov

Pierre Moscovici Foto: TASR/AP

Malo by sa to diať tak, aby sa finančné prostriedky z rozpočtu EÚ alebo z európskych verejných bánk nedostávali do finančného toku krajín, ktoré sú považované za daňové raje, spresnil Moscovici.

Brusel 12. februára (TASR) - Komisár EÚ pre hospodárske záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici odporučil zavedenie sankcií proti deviatim krajinám, ktoré Únia eviduje na čiernom zozname daňových rajov. Ministri financií EÚ tento zoznam schválili v decembri 2017, aktualizovali v januári tohto roku, ale na sankciách sa zatiaľ nedohodli.

Moscovici v pondelok v rozhovore pre francúzsky spravodajský kanál France 2 zároveň uviedol, že požaduje transparentnosť plnenia záväzkov zo strany všetkých 55 krajín, ktoré EÚ má na tzv. sivom zozname.

"Žiadam, aby boli zavedené sankcie voči krajinám z čierneho zoznamu," uviedol komisár. A spresnil, že by sa to malo diať tak, aby sa finančné prostriedky z rozpočtu EÚ alebo z európskych verejných bánk nedostávali do finančného toku krajín, ktoré sú považované za daňové raje. Podľa jeho slov sa to týka zdrojov z Európskej investičnej banky (EIB) a Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Moscovici upozornil, že Európska komisia už v najbližších týždňoch vyrukuje s príslušným legislatívnym návrhom a bude žiadať od Rady EÚ, aby trvala na zárukách transparentnosti krajín, ktoré boli vyňaté z čierneho zoznamu, lebo "transparentnosť je matkou všetkých bojov proti podvodom a daňovým únikom".

Ministri financií EÚ 23. januára odobrili stiahnutie ôsmich krajín z čierneho zoznamu daňových rajov - Barbados, Grenada, Južná Kórea, Macao, Mongolsko, Panama, Spojené arabské emiráty a Tunisko. Tie boli preradené na (dlhší) sivý zoznam krajín, ktoré poskytli silné daňové záväzky, ale budú pod prísnym dohľadom EÚ.

Na čiernom zozname EÚ je v súčasnosti deväť daňových jurisdikcií - Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallove ostrovy, Namíbia, Palau, Samoa, Svätá Lucia a Trinidad a Tobago.