Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moskovský súd nariadil zablokovať Navaľného projekt

Alexej Navaľny, archívne foto. Foto: TASR/AP

Súd nariadil zablokovať web Inteligentné hlasovanie pre údajné porušenie zákona o zhromažďovaní osobných údajov jeho používateľov.

Moskva 19. decembra (TASR) - Moskovský súd v stredu nariadil zablokovať webovú stránku nového projektu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

S odvolaním sa na právnika Navaľného, Ivana Ždanova, o tom informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy. Navaľného tím sa proti verdiktu súdu odvolá.

Súd nariadil zablokovať web Inteligentné hlasovanie pre údajné porušenie zákona o zhromažďovaní osobných údajov jeho používateľov. Žiadosť o zablokovanie webu podala ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológii a masmédií (Roskomnadzor).

Agentúra Interfax spresnila, že zo žaloby vyplýva, že používateľ webu nemal možnosť nesúhlasiť so spracovaním svojich osobných údajov. Stránka pritom ponúkala možnosť zadať údaje z bankovej karty na nákup rôznych ponúkaných tovarov či na podporu projektu. Používateľ však nebol informovaný, ako administrátor webu s jeho osobnými údajmi ďalej narába.

Podľa právnika Roskomnadzoru dostala táto inštitúcia koncom novembra viacero podnetov od občanov, ktorí upozorňovali na nezákonné spracovanie osobných údajov týmto webom. Roskomnadzor pri audite zistil porušenia zákona o ochrane osobných údajov a obrátil sa na súd.

Ako uviedol Interfax, ide o web 2019.vote, ktorý je určený na prezentáciu Navaľného projektu Inteligentné hlasovanie.

Navaľnyj ho spustil koncom novembra v rámci svojho nového konceptu vzdelávania voličov. Podstatou projektu nazvaného Inteligentné hlasovanie je to, že samotní voliči sa môžu spojiť, dohodnúť sa a pri voľbách koordinovane odovzdať svoje hlasy pre nich najprijateľnejšiemu kandidátovi, hoci s ním aj ideologicky nesúhlasia alebo im nie je sympatický, ale dosiahnu tak porážku jeho súpera z vládnej strany.