Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Moskovský súd odmietol pustiť Navaľného z domáceho väzenia

Ruský opozičný líder Alexej Navalnyj. Foto: TASR/AP

Mestský súd v Moskve dnes zamietol odvolanie známeho ruského blogera a opozičného aktivistu Alexeja Navaľného proti predĺženiu jeho domáceho väzenia až do 14. februára.

Moskva 27. januára (TASR) - Mestský súd v Moskve dnes zamietol odvolanie známeho ruského blogera a opozičného aktivistu Alexeja Navaľného proti predĺženiu jeho domáceho väzenia až do 14. februára. Rozhodnutie súdu nižšieho stupňa je tak v súlade so zákonom a platí naďalej, uviedla agentúra AP.

Navaľnyj na rozhodnutie súdu reagoval prostredníctvom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter, keď svojich prívržencov vyzval, aby sa 1. marca zúčastnili na pochode proti ekonomickej kríze v Rusku. Ruská ekonomika sa v nej ocitla v dôsledku nízkych cien ropy a kvôli sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko kvôli jeho politike voči Ukrajine.

Navaľného, jedného z najvýraznejších súčasných kritikov Kremľa, odsúdili vlani 30. decembra na tri a pol roka väzenia za finančný podvod s podmienečným odkladom päť rokov. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd jeho bratovi Olegovi.

Obaja bratia sa odvolali proti verdiktu moskovského súdu, ktorým boli odsúdení za údajnú spreneveru v kauze Yves Rocher.

Navaľnyj 5. januára oznámil, že už nebude dodržiavať podmienky svojho domáceho väzenia a kuchynskými nožnicami si prestrihol elektronický náramok na monitorovanie pohybu.

Navaľnyj vtedy označil pokračovanie svojej domácej väzby za nezákonné a jeho obhajcovia voči nej podali sťažnosť. Uviedol, že je pravdepodobne prvým človekom v dejinách ruskej justície, ktorého zadržiavajú v domácom väzení aj po vynesení verdiktu.