Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Moskovský súd potvrdil zákaz pochodov homosexuálov, na 100 rokov

Foto: TASR/AP

Ruským homosexuálom sa v pondelok podarilo obísť úradný zákaz a uskutočniť vôbec prvý dúhový pochod v metropole Moskva za účasti asi 70 ľudí.

Moskva 7. júna (TASR) - Moskovský mestský súd potvrdil rozhodnutie magistrátu o zákaze pochodov homosexuálov na ďalších 100 rokov, oznámila dnes ruská televízia RT.

Aktivisti sú odhodlaní napadnúť rozhodnutie na štrasburskom Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), ak zlyhajú možnosti odvolania na ruských súdoch.

Celá kauza sa začala v roku 2011, keď aktivisti za práva sexuálnych menšín objavili medzeru v platnej legislatíve a podali na moskovský magistrát hromadnú žiadosť o povolenie pochodov homosexuálov na ďalších 102 rokov. Sami pritom ani nedúfali, že by starosta ich žiadosti vyhovel, chceli len upozorniť na opakované zákazy takýchto akcií zo strany miestnych úradov.

Magistrát v reakcii na ich žiadosť vydal zákaz verejných podujatí, ktoré by sa dali kvalifikovať ako sprievody homosexuálov, s platnosťou od marca 2012 do mája 2112. Aktivisti napadli toto rozhodnutie na súde ako nezákonné, ale neuspeli: platnosť zákazu najskôr potvrdil okresný a tento týždeň aj mestský súd v Moskve.

Ruským homosexuálom sa v pondelok podarilo obísť úradný zákaz a uskutočniť vôbec prvý dúhový pochod v metropole Moskva za účasti asi 70 ľudí. Úradníci totiž neodhalili skutočný zámer organizátorov "Pochodu horiacich sŕdc" a omylom im vydali príslušné povolenie.

Homosexualita bola v roku 1993 v Rusku dekriminalizovaná, ale protihomosexuálne nálady tam zostávajú stále silné. V Petrohrade nedávno prijali zákon proti homosexuálnej propagande a skupina poslancov navrhla prijatie podobnej legislatívy aj na celoštátnej úrovni.