Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Moskva hlási po odpálení priehrady 29 obetí; Kyjev najmenej 16

Ľudia čakajú na evakuačný vlak na železničnej stanici v ukrajinskom Chersone v utorok 6. júna 2023. Z poškodenia priehrady Nova Kachovka, ku ktorému došlo v utorok, sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev. Ukrajina obvinila Rusko, že priehradu zničilo, aby spomalilo ofenzívne akcie ukrajinskej armády v oblasti. Moskva zo zodpovednosti za poškodenie priehrady viní jednotky Kyjeva, ktoré ju vraj ostreľovali. Foto: TASR/AP

K pretrhnutiu hrádze Kachovskej vodnej elektrárne postavenej na rieke Dneper došlo v noci na 6. júna. Nekontrolované vypúšťanie vody z nádrže zaplavilo viac než 50 osád na oboch brehoch Dnepra.

Moskva/Kyjev 17. júna (TASR) - Počet obetí ničivých záplav po pretrhnutí Kachovskej priehrady stúpol v Ruskom okupovanej časti juhu Ukrajiny na 29, oznámili v sobotu Moskvou dosadené tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Žiaľ, počet mŕtvych vzrástol na 29," potvrdil šéf miestnej samosprávy v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti Andrej Alexejenko. Predtým uvádzali Moskvou dosadené úrady najmenej 17 obetí.

Ukrajinské úrady v sobotu informovali o 16 obetiach na životoch a 31 nezvestných po katastrofálnych povodniach, ktoré spôsobilo zničenie priehrady v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti.

"Šestnásť ľudí zahynulo: 14 v Chersonskej oblasti a dvaja v Mykolajivskej oblasti. Tridsaťjeden ľudí je stále nezvestných," spresnilo ukrajinské ministerstvo vnútra.

K pretrhnutiu hrádze Kachovskej vodnej elektrárne postavenej na rieke Dneper došlo v noci na 6. júna. Nekontrolované vypúšťanie vody z nádrže zaplavilo viac než 50 osád na oboch brehoch Dnepra, čo prinútilo k evakuácii tisíce tamojších obyvateľov.

Z vyhodenia priehrady do vzduchu sa navzájom vinia ukrajinské a ruské úrady. Okrem toho existuje i teória, že katastrofu spôsobili predchádzajúce poškodenia objektu elektrárne pri ostreľovaní.

V dôsledku zničenia priehrady sa pod vodou ocitlo 600 štvorcových kilometrov Chersonskej oblasti, z čoho asi 30 percent pripadá na pravý breh a zvyšok na ľavý breh Dnepra okupovaný Ruskom.

Ukrajinské úrady predbežne odhadli výšku škôd spôsobených zničením vodnej elektrárne na 1,5 miliardy eur.

Oblasť okupuje Rusko od prvých týždňov vojenskej invázie na susednú Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.