Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Moskva je hlboko znepokojená vývojom situácie v Náhornom Karabachu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Arménsko a Azerbajdžan sa o Náhorný Karabach sporia už celé desaťročia.

Moskva 19. septembra (TASR) - Moskva je znepokojená eskaláciou v Náhornom Karabachu a vyzýva strany konfliktu, aby zastavili krviprelievanie. Podľa agentúry DPA to v utorok uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Svojím vyhlásením Zacharovová reagovala na správy o začatí "protiteroristických opatrení azerbajdžanských ozbrojených síl" v regióne Náhorného Karabachu a o odvetných akciách miestnych arménskych ozbrojených síl.

Moskva podľa diplomatky žiada všetky zúčastnené strany, aby okamžite zastavili útoky a "vrátili sa na cestu politického a diplomatického urovnania". Pripomenula, že v záujme vyriešenia situácie musia všetky strany konfliktu plniť svoje záväzky, "neprovokovať a pracovať na upokojení a vyriešení" krízovej situácie.

Zacharovová neskôr odmietla správy médií i Arménska, ktoré tvrdia, že azerbajdžanská strana údajne vopred upozornila ruské jednotky dislokované v regióne, že v Karabachu má v úmysle podniknúť protiteroristickú operáciu.

"Nie je to pravda. Informácie boli oznámené ruskému kontingentu niekoľko minút pred začiatkom operácie," uviedla Zacharovová vo svojom kanáli na platforme Telegram.

Arménsko a Azerbajdžan sa o Náhorný Karabach sporia už celé desaťročia. Ide pritom o región, ktorý je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, ale obývaný prevažne Arménmi.