Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Moskva je pripravená na odvetné opatrenia voči USA a Kanade

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

"Odporučili sme Washingtonu a Ottawe, aby zvážili následky takýchto krokov. Pripravíme odvetné opatrenia", informoval dnes hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.

Moskva 20. decembra (TASR) - Moskva je pripravená na odvetné opatrenia voči Spojeným štátom a Kanade, ktoré uvalili na Rusko sankcie v dôsledku ukrajinskej krízy.

"Odporučili sme Washingtonu a Ottawe, aby zvážili následky takýchto krokov. Pripravíme odvetné opatrenia", informoval dnes hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.

Podľa spravodajského servera Sputnik hovorca poznamenal, že americké a kanadské sankcie ukazujú nezáujem Západu o vyriešenie konfliktu na Ukrajine.

Kanadský premiér Stephen Harper v piatok oznámil, že voči Rusku zavádzajú dodatočné hospodárske sankcie, obmedzenia na vývoz technológií používaných v ruskom v ropnom a plynárenskom priemysle a cestovné obmedzenia voči 20 ruským a ukrajinským občanom, informovala agentúra Ukrinform.

Americký prezident Barack Obama predtým vyhlásil, že Spojené štáty zavádzajú zákaz vývozu a dovozu tovarov, technológií a služieb na alebo z Krymu. Zároveň vyzval Rusko, aby ukončilo anexiu tohto územia.

Na základe nariadenia podpísaného Obamom americké spoločnosti a fyzické osoby nemôžu nakupovať nehnuteľnosti na Kryme ani finančne podporovať podniky na tomto polostrove.

Obama poveril americké ministerstvo financií, aby uvalilo sankcie na jednotlivcov a spoločnosti, ktoré v tejto oblasti podnikajú. Sankcie sa vzťahujú na 24 Ukrajincov a Rusov a niekoľko podnikov, ktoré podľa USA prispievajú k destabilizácii Ukrajiny.

Ako uviedla agentúra Reuters, tento krok Obamovej administratívy prichádza v tesnom závese za štvrtkovým rozhodnutím Európskej únie zakázať investičné aktivity na Kryme.