Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Moskva je údajne znepokojená napätím v separatistickom Podnestersku

Zábery z návštevy Podnesterska, samozvanej a nikým neuznanej republiky v medzinárodných hraniciach Moldavska, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Rusko dôrazne odsudzuje aj pokusy zapojiť Podnestersko do konfliktu na susednej Ukrajine.

Moskva/Washington 28. apríla (TASR) - Rusko vo štvrtok vyjadrilo znepokojenie nad "teroristickými činmi" v Moskvou podporovanom separatistickom regióne Podnestersko, vyhlásenom na časti územia Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou.

"Sme znepokojení eskaláciou napätia v Podnestersku," uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na brífingu v Moskve, pričom poukázala na správy o streľbe a výbuchoch.

Dodala, že Rusko tieto akcie považuje "za teroristické činy zamerané na destabilizáciu situácie v regióne". Moskva podľa nej očakáva ich dôkladné a objektívne vyšetrenie.

Rusko dôrazne odsudzuje aj pokusy zapojiť Podnestersko do konfliktu na susednej Ukrajine, vyhlásila Zacharovová v súvislosti s vojenskou agresiou, tzv. špeciálnou operáciou, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine pred viac ako dvomi mesiacmi.

Zacharovová súčasne odmietla vyhlásenia Ukrajiny, že ruské mierové sily a podnesterskí branci sa pripravujú "na nejaké útočné akcie".

Z Podnesterska, ktoré hraničí s Ukrajinou, hlásili tento týždeň niekoľko výbuchov z okolia ministerstva bezpečnosti, sídla vojenskej jednotky i rozhlasovej veže vo vlastníctve Ruska. Obec, v ktorej sa nachádza ruský sklad zbraní, bola údajne terčom ostreľovania.

Samozvaná Podnesterská "republika" sa oddelila od Moldavska v roku 1992 po krátkej vojne s Kišiňovom. Odvtedy tam pôsobí približne 1500 ruských vojakov.

Obavy z destabilizácie regiónu vzrástli po tom, ako ruský generál deklaroval, že cieľom ofenzívy Kremľa je vytvoriť pozemný koridor cez južnú Ukrajinu do Podnesterska.

Kyjev následne obvinil Rusko, že chce región zámerne destabilizovať, aby vytvorilo zámienku na vojenskú intervenciu.

Pred pokusmi o "eskaláciu napätia" po sérii výbuchov v Podnestersku varovali Spojené štáty už v utorok. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price však - na rozdiel od Kyjeva - zo zodpovednosti za situáciu neobvinil Moskvu, uviedla francúzska spravodajská televízia BFM.