Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moskva očakáva zabezpečenie sovietskych pomníkov v Maďarsku

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Dvaja muži v pondelok popoludní hodili na pomník balóny naplnené oranžovou farbou. Policajti V. budapeštianskeho obvodu ich ešte v ten deň zadržali.

Budapešť 21. apríla (TASR) - Moskva očakáva, že maďarské orgány zabezpečia nedotknuteľnosť pomníkov sovietskych a ruských vojakov umiestnených na území Maďarska. Ruské ministerstvo zahraničných vecí tak reagovalo na pondelňajšie poškodenie pomníka sovietskych hrdinov na budapeštianskom Námestí slobody, informovala agentúra MTI.

"Rátame s tým, že v zmysle príslušných medzivládnych dohôd maďarské orgány urobia všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie nedotknuteľnosti sovietskych a ruských pomníkov," cituje MTI zo štvrtkového vyhlásenia ruského rezortu diplomacie.

Mená dvoch vandalov, ktorí hodili balóny s oranžovou farbou na pomník, sú známe - ide o miestnych protivládnych liberálnych aktivistov. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí im išlo o to, aby propagovali seba, pričom sa neštítili použiť ani tento znevažujúci spôsob. Páchatelia sa za svoj čin už verejne ospravedlnili.

Dvaja muži v pondelok popoludní hodili na pomník balóny naplnené oranžovou farbou. Policajti V. budapeštianskeho obvodu ich ešte v ten deň zadržali. Súd ich odsúdil za výtržnosť na peňažný trest po 30.000 forintov (95 eur).