Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Japonsko protestuje voči narušeniu svojho vzdušného priestoru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra Jonhap v utorok informovala, že ruské letectvo narušilo dvakrát po sebe vzdušný priestor Južnej Kórey, na čo Soul reagoval vyslaním vlastných stíhačiek a varovnými výstrelmi.

Tokio 23. júla (TASR) - Japonsko adresovalo v utorok protest Rusku za údajné narušenie svojho vzdušného priestoru a Južnej Kórei za vypálenie varovných výstrelov.

Južná Kórea informovala, že jej stíhacie lietadlá vypálili v utorok 360 varovných výstrelov po tom, ako ruské vojenské lietadlo narušilo jej vzdušný priestor. Išlo o prvý takýto incident medzi oboma krajinami, pripomína agentúra AP.

Hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga povedal novinárom, že vypálenie varovných výstrelov zo strany Južnej Kórey je "absolútne neprijateľné" v súvislosti s japonskými územnými nárokmi na Kóreou kontrolované ostrovy, ktoré Japonsko nazýva Takešima a Južná Kórea Tokdo. Soul tvrdí, že bojové lietadlo vniklo do juhokórejského vzdušného priestoru práve neďaleko tejto skupiny skalnatých ostrovčekov.

Podľa Sugových slov Tokio "ostro vyjadrilo protest Rusku a Južnej Kórei prostredníctvom diplomatických kanálov" a žiadalo, aby sa zamedzilo opakovaniu tejto udalosti.

Rusko poprelo narušenie juhokórejského vzdušného priestoru ruskými lietadlami, ktoré podľa vyjadrení Moskvy vykonávali v utorok nad medzinárodnými vodami naplánované cvičenia.

"Dva strategické bombardéry typu Tu-95 vojenských vzdušných síl Ruskej federácie uskutočňovali plánovaný prelet vo vzdušnom priestore nad neutrálnymi vodami Japonského mora," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Agentúra Jonhap informovala, že ruské letectvo narušilo dvakrát po sebe vzdušný priestor Južnej Kórey, na čo Soul reagoval vyslaním vlastných stíhačiek a varovnými výstrelmi.

Poradca juhokórejského prezidenta pre oblasť národnej bezpečnosti Čong Ui-jong varoval Rusko pred vážnymi dôsledkami v prípade opätovného narušenia vzdušného priestoru.