Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Moskva: Rusko v Odese zasiahlo “všetky plánované ciele”

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil za útoky na Odesu ruským jednotkám odplatu.

Moskva 23. júla (TASR) - Moskva v nedeľu uviedla, že v ukrajinskom prístavnom meste Odesa zasiahla všetky plánované ciele, ktoré boli využívané na prípravu "teroristických aktov" proti Rusku. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"V noci podnikli ozbrojené sily Ruskej federácie úder... na zariadenia, kde boli pripravované teroristické akty proti Ruskej federácii s použitím bezpilotných člnov," uviedla vo vyhlásení ruská armáda. Všetky plánované ciele boli podľa nej "zničené".

Ukrajina v nedeľu uviedla, že nočné ruské útoky na Odesu si vyžiadali dve obete a 22 zranených. Medzi zranenými sú aj štyri deti vo veku 11, 12 a 17 rokov, potvrdil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Útoky ťažko poškodili odeský Chrám Premenia Pána, patriaci ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Spod trosiek sa však podarilo vyzdvihnúť Kasperovskú ikonu Matky Božej, ktorá je patrónkou Odesy, uviedli tamojšie úrady.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil za útoky na Odesu ruským jednotkám odplatu. Odsúdila ich aj americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková, píše denník The Guardian.

Ukrajinská pobočka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) tiež odsúdila, ako ruské sily "neustále prejavujú neúctu k životom civilistov".