Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Moskva tlmočila bulharskému veľvyslancovi nesúhlas s vyhostením kňaza

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Bulharské úrady minulý týždeň vyhostili rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi, a tiež dvoch bieloruských kňazov.

Moskva 25. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v pondelok si predvolalo bulharského veľvyslanca Atanasa Krastina, aby mu vyjadrilo svoj nesúhlas s minulotýždňovým rozhodnutím Bulharska vyhostiť ruského kňaza. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Bulharské úrady minulý týždeň vyhostili rektora Chrámu svätého Mikuláša v Sofii, ktorý patrí ruskej pravoslávnej cirkvi, a tiež dvoch bieloruských kňazov. Dôvodom je ich údajná činnosť v prospech geopolitických záujmov Moskvy. Muži majú zakázaný vstup do krajiny na päť rokov.

Ruská diplomacia vo vyhlásení označila toto rozhodnutie za "ďalší provokatívny krok bulharských úradov", ktorý bude mať "nepríjemné následky".

Bulharsko je členom EÚ a Severoatlantickej aliancie, väčšina jeho obyvateľov sa hlási k pravoslávnemu náboženstvu a s Ruskom ho spájajú historické a kultúrne väzby. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sú však vzťahy medzi krajinami napäté.