Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Moskva tvrdí, že moldavská prezidentka je hanbou svojej krajiny

Na snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová. Foto: TASR/AP

Sanduová v minulosti odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a Moskvu obvinila z plánovania prevratu v Moldavsku.

Moskva 2. novembra (TASR) - Rusko označilo vo štvrtok proeurópsku moldavskú prezidentku Maia Sanduovú za hanbu svojej krajiny. Vládu v Kišiňove zároveň obvinilo z toho, že sa pred regionálnymi voľbami snaží odvrátiť pozornosť od vlastných nedostatkov zveličovaním hrozby zo strany Ruska.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Sanduová v minulosti odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu a Moskvu obvinila z plánovania prevratu v Moldavsku. V stredu povedala, že Rusko sa snaží "kúpiť si" voličov v moldavských komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia počas nasledujúceho víkendu.

"Maia Sanduová je hanbou svojej krajiny a hlavnou hrozbou pre moldavský ľud," povedala novinárom hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Dodala, že Moskva monitoruje situáciu pred zmienenými voľbami, pričom moldavskú vládu obvinila, že sa snaží využiť prehnanú hrozbu Ruska na odvrátenie pozornosti od vlastných nedostatkov.

"Moldavské orgány naďalej likvidujú akékoľvek prejavy nesúhlasu a vykonávajú represie voči svojim politickým oponentom," uviedla Zacharovová. Moldavsko zakázalo v októbri proruskú opozičnú stranu Šor ako "protiústavnú", čo Rusko kritizovalo.

Zacharovová ďalej uviedla, že akreditáciu na voľby nedostalo šesť ruských volebných pozorovateľov, ako aj zamestnanci ruského veľvyslanectva v Moldavsku.

Moldavsko zablokovalo v pondelok prístup na webové stránky vplyvných ruských médií vrátane agentúr TASS a Interfax. Kišiňov ich obvinil z účasti na informačnej vojne.

Rusko na kroky Moldavska bezprostredne nereagovalo. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však už predtým označilo blokovanie webstránok ako nepriateľský krok, ktorý odopiera Moldavčanom prístup ku spravodajským zdrojom.