Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Moskva vyzýva na diplomatické riešenie napätej situácie v Kosove

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dôsledku napätej situácie sa vedenie Kosova rozhodlo odložiť komunálne voľby v obciach so srbskou väčšinou.

Moskva 12. decembra (TASR) - Kremeľ v pondelok vyzval na diplomatické urovnanie napätej situácie v Kosove. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň dodal, že Moskva sa zasadzuje za to, aby boli zaručené všetky práva kosovských Srbov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí prisľúbilo, že bude naďalej pomáhať Srbsku brániť jeho "legitímne národné záujmy v súvislosti s Kosovom". Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že Moskva je situáciou znepokojená, a obvinila Prištinu z provokácií a represií voči Srbom v Kosove.

S historicky úzkymi väzbami je Srbsko jedným z mála zostávajúcich spojencov Ruska v Európe po tom, čo prezident Vladimir Putin nariadil vstup ruskej armády na Ukrajinu, dodala agentúra AFP.

Hoci Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, Belehrad ju neuznáva a nabáda srbskú väčšinu v severnom Kosove, aby sa vzpierala autorite Prištiny.

Napätie na severe Kosova eskalovalo tento víkend po tom, čo sa neznámi útočníci dostali do prestrelky s políciou a hodili ohlušujúci granát na príslušníkov policajnej a justičnej misie EÚ zameranej na podporu právneho štátu v Kosove (EULEX).

Stovky Srbov, rozhorčených zadržaním bývalého policajta, postavili zátarasy, ktoré ochromili dopravu cez dva hraničné priechody z Kosova do Srbska.

NATO, EÚ a šéf európskej diplomacie Josep Borrell odsúdili útok na hliadku misie EULEX a vyzvali na odstránenie barikád postavených Srbmi na severe Kosova.

Priština a Belehrad sa následne navzájom obvinili zo zodpovednosti za posledné incidenty.

V dôsledku napätej situácie sa vedenie Kosova rozhodlo odložiť komunálne voľby v obciach so srbskou väčšinou. Pôvodne sa tieto voľby mali konať v polovici decembra, na základe rozhodnutia prezidentky Vjosy Osmaniovej sa presunuli na apríl.