Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Moskva žiada od USA dôkazy, že pri náletoch v Sýrii zahynuli aj civili

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, archívne foto Foto: TASR/AP

Ruské nálety sú doteraz najvýraznejšou eskaláciou konfliktu v Sýrii.

Moskva/Bejrút/Ammán 1. októbra (TASR) - Rusko dnes požiadalo Spojené štáty, aby predložili dôkazy o svojom tvrdení, že ruské lietadlá počas náletov v Sýrii zasiahli aj iné ciele než bašty extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Uviedol to dnes podľa agentúry RIA Novosti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého Moskva takými informáciami nedisponuje a rovnako nemá ani správy o obetiach na životoch z radov civilistov. Zdôraznil, že Rusko dbá na to, aby jeho údery na pozície IS boli naozaj presné.

Ruské ministerstvo obrany ešte v stredu informovalo, že terčom náletov ruských lietadiel bolo osem objektov IS v Sýrii. Zničený bol pri nich sklad zbraní a munície, zhromaždisko bojovej techniky, ako aj veliteľské posty IS v horách. Náletom predchádzali prieskumné lety a koordinácia údajov so štábom sýrskej armády.



Agentúra Reuters dnes priniesla výpovede Sýrčanov žijúcich v provincii Homs, ktorí počas občianskej vojny zažili už mnoho náletov. Teraz však tvrdia, že ruská operácia mala pre mestá doteraz najničivejší efekt.

Nemenovaný lekár z Rastanu uviedol, že lietadlá, ktoré v stredu zasiahli toto mesto, leteli vo vyššej letovej hladine než sýrske, preto ich nebolo na zemi počuť a ich hluk nevyvolal poplach miestnych obyvateľov. Tvrdil, že v jeho meste prišlo o život 11 ľudí vrátane troch detí. Dodal, že nevie, či mesto bombardovali ruské lietadlá, ale spôsob letu a scenár operácie bol iný ako u sýrskych lietadiel. Na základe správ z médií sa preto domnieva, že lietadlá boli ruské.

Kým Rusko tvrdí, že terčom jeho náletov sú len pozície IS v oblasti Homsu, predstavitelia regiónov provincie Homs, kontrolovaných opozíciou, vyhlasujú, že v tomto priestore žiadni džihádisti nie sú.

Oblasť Homsu v západnej Sýrii má pre armádu prezidenta Bašára Asada strategický význam, keďže ide o spojnicu medzi hlavným mestom Damask a prístavmi Lázikíja a Tartús, kde má Rusko k dispozícii námornú základňu, pripomenul Reuters.

Miestni predstavitelia opozície pre Reuters uviedli, že jediným vysvetlením pre bombardovanie tejto časti provincie by bola snaha vyslať signál, že vládne sily sa chcú zmocniť celého jej územia. Vyhlásili tiež, že Rusko vyslalo do Sýrie najmodernejšie lietadlá a sýrska opozícia nemá výzbroj, ktorou by ich mohla zasiahnuť a tak sa brániť. "Jediná možnosť je, aby (opoziční) ozbrojenci a civilisti odišli. To aj chcú dosiahnuť," uviedol nemenovaný zdroj.

Podľa jednej z frakcií opozičnej Sýrskej oslobodzovacej armády prišiel pri ruských náletoch na Rastan o život aj jeden z jej veliteľov.

Okrem Rastanu ruské lietadlá zasiahli aj mesto Talbísa. Podľa člena proopozičného koordinačného výboru bola terčom útoku aj miestna škola a výdajňa chleba. Agentúre Reuters sa tieto informácie nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

"Mierili veľmi presne. Je to prvýkrát, čo sme zažili také intenzívne bombardovanie. Zvykli sme si na dve až tri barelové bomby, ale takéto intenzívne bombardovanie ešte nebolo," uviedol pre Reuters jeden z obyvateľov Talbísy.

Ruské nálety, ktorých cieľom je podpora armády prezidenta Asada, sú doteraz najvýraznejšou eskaláciou konfliktu v Sýrii. Tamojšia občianska vojna si vyžiadala viac ako 250.000 obetí, vyhnala z domovov polovicu sýrskeho obyvateľstva a vyvolala najväčšiu utečeneckú krízu od konca druhej svetovej vojny.