Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Moskvu neteší, že Budapešť ratifikovala vstup Švédska do NATO

Maďarský premiér Viktor Orbán (druhý vpravo) gestikuluje po hlasovaní o vstupe Švédska do NATO na zasadnutí parlamentu v Budapešti v pondelok 26. februára 2024. Foto: TASR/AP

Teraz, keď sa maďarský parlament rozhodol ratifikovať vstup Švédska do NATO, Švédsko prestalo byť neutrálnym štátom, reagoval predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Kosačev.

Budapešť/Moskva 27. februára (TASR) - Moskvu neteší, že maďarský parlament v pondelok ratifikoval vstup Švédska do NATO. Konštatoval to v utorok server 444.hu s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Teraz, keď sa maďarský parlament rozhodol ratifikovať vstup Švédska do NATO, Švédsko prestalo byť neutrálnym štátom. Maďarsko - nie neutrálny, ale suverénny štát - ustúpilo tlaku Západu, čím zasadilo ranu nedeliteľnej bezpečnosti Európy. Nie smrteľnú ranu, ale vážnu ranu," reagoval predseda zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačev.

Maďarsko ratifikovalo prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP odkladali toto rozhodnutie vyše poldruha roka, pričom opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)