Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Moslimská lobistická skupina podporila Clintonovú, skritizovala Trumpa

Na snímke Hillary Clintonová. Foto: TASR/AP

Vyhlásila tiež, že bude pracovať na mobilizácii moslimov v celých Spojených štátoch, aby v novembrových prezidentských voľbách nezvíťazil republikánsky kandidát Donald Trump.

Washington 27. septembra (TASR) - Lobistická skupina amerických moslimov podporila dnes demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú. Vyhlásila tiež, že bude pracovať na mobilizácii moslimov v celých Spojených štátoch, aby v novembrových prezidentských voľbách nezvíťazil republikánsky kandidát Donald Trump. Informovala o tom agentúra DPA.

Skupina Emerge USA sa pokladá za najväčšiu politickú nátlakovú skupinu, ktorá si kladie za cieľ posilnenie "politického povedomia" moslimov v Spojených štátoch.

V priebehu svojej prezidentskej kampane Trump navrhol, aby bol moslimom zakázaný vstup na územie Spojených štátov, obhajoval monitorovanie mešít a kritizoval rodičov moslimského príslušníka amerických ozbrojených síl, ktorý padol v Iraku.

Skupina Emerge USA podrobila ostrej kritike aj Trumpove "bigotné" plány na riešenie prisťahovaleckej otázky.

"Tieto návrhy sú dokonale protiamerické a sú v rozpore so samotnou podstatou predstavy Otcov zakladateľov o tom, ako by mal tento veľký národ vyzerať. Tieto voľby majú pre Američanov moslimského vierovyznania zásadný význam, význam pre ich občianske práva a jestvovanie vôbec," uvádza sa vo vyhlásení.

Americkí moslimovia vyslovili Clintonovej podporu po prvej z troch prezidentských debát, v ktorej sa v noci nadnes stretla so svojím republikánskym protikandidátom.