Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Egyptská prokuratúra vydala zatykač na šéfov Moslimského bratstva

Demonštranti plienia sídlo moslimského bratstva v Káhire. Foto: TASR/AP

Čelia obvineniam z podnecovania zabíjania účastníkov pokojných demonštrácií.

Káhira 4. júla (TASR) - Egyptská prokuratúra nariadila zatknutie vodcu Moslimského bratstva Muhammada Badíju i jeho zástupcu Chajrata Šátira. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z egyptskej justície a armády.

Obaja čelia obvineniam z podnecovania zabíjania účastníkov pokojných demonštrácií. Zatknutie súvisí so zabitím najmenej ôsmich ľudí, ktorí tento týždeň prišli o život pred káhirským sídlom Moslimského bratstva.

Bohatý podnikateľ Šátir je považovaný za hlavného politického stratéga Moslimského bratstva. Hnutie ho pôvodne nominovalo ako svojho kandidáta do vlaňajších prezidentských volieb. Po jeho diskvalifikácii však napokon navrhlo za prezidenta Mursího, ktorého v stredu zosadila armáda.

Dočasným prezidentom sa dnes po zložení prísahy stal predseda egyptského ústavného súdu Adlí Mansúr, ktorý má zastávať post hlavy štátu do predčasných prezidentských volieb.

Mansúr zdôraznil, že aj členovia a stúpenci Moslimského bratstva sú súčasťou egyptského národa a sú pozvaní, aby sa tiež zapojili do ďalšieho budovania krajiny. Z politického procesu podľa neho nebude nikto vylúčený.

Rovnako sa vyjadrila aj hlavná koalícia liberálnych a ľavicových síl - Národný front na záchranu revolúcie. "Absolútne odmietame vylúčenie ktorejkoľvek strany, čo sa týka najmä islamistov," uvádza sa vo vyhlásení koalície. V Egypte podľa nej neprebehol vojenský prevrat, len armáda prijala rozhodnutia nutné pre ochranu demokracie, stability a jednoty krajiny.

Nad centrom Káhiry dnes niekoľkokrát preleteli formácie vojenských lietadiel egyptského letectva. Jedna skupina lietadiel zanechávala za sebou dym červenej, bielej a čiernej farby symbolizujúci trikolóru štátnej vlajky Egypta.