Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moslimského fundamentalistu odsúdili za výzvu na vraždu autora

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odsúdený Abdal Fattáh Hamadáš, vodca salafistickej skupiny, dostal na súde v alžírskom meste Oran trest na šesť mesiacov väzenia a k tomu tri mesiace za mrežami podmienečne.

Alžír 8. marca (TASR) - Moslimského fundamentalistu, ktorý vyzýval na zavraždenie alžírskeho novinára a spisovateľa Kamála Daúda, odsúdili dnes na šesť mesiacov väzenia a k tomu tri mesiace za mrežami podmienečne. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Odsúdený Abdal Fattáh Hamadáš, vodca salafistickej skupiny, dostal na súde v alžírskom meste Oran takisto pokutu 50.000 dinárov (417 eur). Salafizmus je radikálna obdoba sunnitského islamu.

Hamadáš v roku 2014 zverejnil na svojej stránke na Facebooku výzvu na zavraždenie Daúda a vyzval tuniské úrady, aby popravili autora, ktorého Hamadáš obvinil z "odpadlíctva" (od viery).

Hamadáš má týždeň na podanie odvolania voči rozsudku.

Daúd, žurnalista pracujúci pre noviny Quotidien d'Oran, získal vlani vo Francúzsku tamojšiu najvýznamnejšiu literárnu Goncourtovu cenu za prvý román Meursault contre-enquete (Meursault, vyšetrovanie - voľný preklad názvu). Autor v nej iným spôsobom prerozprával slávne dielo francúzskeho spisovateľa Alberta Camusa Cudzinec - dielo vlastne prevrátil, ako to charakterizovali niektorí recenzenti.