Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Mostar premenoval ulice nazvané po predstaviteľoch ustašovského režimu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na premenovanie ulíc vyzvali predstavitelia medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine už pred niekoľkými týždňami.

Záhreb/Jeruzalem 18. júla (TASR) - Zastupiteľstvo mesta Mostar v Bosne a Hercegovine (BaH) schválilo návrh premenovať ulice pomenované po predstaviteľoch ustašovského režimu.

Toto rozhodnutie podľa pondelňajšej správy agentúry HINA privítalo izraelské ministerstvo zahraničných vecí, ako aj veľvyslanec USA v BaH Michael Murphy, vysoký predstaviteľ OSN pre BaH Christian Schmidt a vyslanec EÚ Johann Sattler. Diplomati súčasne vyzvali mestá Banja Luka a Sarajevo, aby nasledovali príklad Mostaru.

Na premenovanie ulíc vyzvali predstavitelia medzinárodného spoločenstva v BaH už pred niekoľkými týždňami. Argumentovali, že takéto názvy ulíc "nerobia mestu česť“ a žiadali nájsť vhodné nové pomenovania, ktoré presahujú etnické a ideologické rozdiely.

Chorvátske fašistické hnutie ustašovcov vládlo v rokoch 1941-45 pod záštitou mocností Osi, teda hitlerovského Nemecka a jeho spojencov, pričom viedlo vyhladzovaciu vojnu proti Srbom, Rómom a iným etnikám.

Spravodajský web Balkan Insight napísal, že k zmene názvu došlo napr. v prípade ulice pomenovanej po chorvátskom politikovi a spisovateľovi Milem Budakovi, ktorý patril k ideológom ustašovského hnutia a v čase existencie vojnového Nezávislého štátu Chorvátsko (NDH) bol ministrom školstva. Premenovaná bola aj ulica pripomínajúca ministra vnútra ustašovského NDH Mladena Lorkoviča a ministra obrany NDH Anteho Vokiča, ktorí sa neskôr obrátili proti fašistickému režimu.

Stanica Deutsche Welle na svojom webe informovala, že opozícia v mestskom zastupiteľstve v Mostare sa pri hlasovaní o nových názvoch ulíc zdržala, pretože jej návrhy neboli prijaté. Všetci poslanci sa však zhodli v tom, že premenovanie ulíc bolo viac ako potrebné.

Mostar je od konca vojny v rokoch 1992-95 de facto rozdelený medzi Chorvátov a Moslimov.