Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

FOTOGALÉRIA: Za motívom činu druhého pilota mohla byť jeho expriateľka

Andreas Lubitz Foto: dailymail.co.uk

Britský denník Daily Mail informoval o rozchode druhého pilota Airbusu 320, ktorý sa v utorok roztrieštil vo francúzskych Alpách, s jeho priateľkou, s ktorou údajne tento rok plánovali svadbu.

Bratislava 27. marca (Teraz.sk/TASR) - Nemecký druhý pilot, ktorý údajne zámerne odmietol otvoriť dvere kabíny veliteľovi kabíny a naviedol lietadlo k zemi, trpel podľa britského denníka Daily Mail depresiami už dávnejšie. Ako denník uvádza, tieto problémy liečil prostredníctom stretnutí so psychiatrom až do týždňa nehody. Nemecká tlač tiež píše, že pilot mal pred šiestimi rokmi veľmi vážne problémy s depresiou. Podľa denníka Bild, odvolávajúceho sa na interné dokumenty leteckej spoločnosti Lufthansa, liečba trvala pol druha roka. Bild poznamenal, že nemecké vyšetrovacie orgány túto dokumentáciu poskytnú francúzskym vyšetrovateľom.

Pred niekoľkými týždňami mal Lubitz podľa všetkého aj osobné problémy, keďže prekonával rozchod s priateľkou, uvádza Daily Mail. Pár bol podľa informácií zasnúbený, dokonca plánovali tento rok svadbu. Napriek týmto problémom prešiel pilot testami pred letom. Médiá citujú aj Carstena Spohra, predsedu predstavenstva spoločnosti Lufthansa, pod ktorú patria aj Germanwings. Ten vo štvrtok uviedol, že Lubitz v roku 2009 na šesť mesiacov prerušil pilotný výcvik. Spoločnosti vtedy neoznámil príčinu, ale neskôr prešiel všetkými testmi. "Jeho príprava bola dokonalá," uviedol Spohr.

Všetko o havárii lietadla vo francúzskych Alpách sa dočítate TU.


Lubitzovi známi pre nemecké médiá uviedli, že trpel syndrómom vyhorenia. Hovorkyňa spoločnosti Lufhansa dnes povedala, že spoločnosť nebude komentovať zdravotný stav svojho pilota.

Podľa francúzskeho psychiatra Samuela Le Pastiera, ktorého kontaktovala televízia BFMTV, pred tragédiou nebolo nijakými vyšetreniami a analýzami možné zistiť, že sa pripravoval na podobný čin. "V psychiatrii neexistuje žiadny objektívny test, ktorým by sa dal zistiť ten stupeň rozrušenia, že človek je schopný prejsť k činu".

O tom, že Lubitz podľa všetkého v utorok zámerne naviedol stroj A320 k zemi a spôsobil tak smrť ďalších 149 ľudí, informoval vo štvrtok v Marseille tamojší prokurátor Brice Robin. Druhý pilot podľa Robina využil moment, keď bol kapitán lietadla na toalete a znemožnil mu návrat do kokpitu. Podľa nemeckého denníka Bild sa hlavný pilot snažil dostať do kabíny aj pomocou sekery, pancierové dvere sa mu však nepodarilo otvoriť.

Vo štvrtok 26. marca vyšetrovatelia prehľadávali apartmánový dom Andreasa Lubitza v Düsseldorfe. Polícia vynášala predmety vo vreciach, čaká ich ďalšia expertíza.

Pozrite si fotogalériu z prehliadky domu A. Lubitza