Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Motív masovej vraždy 14 ľudí v Kalifornii nie je jasný, tvrdí Obama

Barack Obama, archívne foto. Foto: TASR/AP

Obama dnes vyzval všetkých Američanov, aby urobili, čo je v ich silách, na zabránenie strelným násilnostiam, a kongresmanov, aby sťažili zločincom cestu k zbraniam.

Washington 3. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že vyšetrovatelia ešte nevedia, prečo dvaja podozriví zabili v stredu pri masovej streľbe v južnej Kalifornii 14 ľudí a 17 ďalších zranili. Prisľúbil však, že FBI a justičné orgány tento dôvod zistia, informovala tlačová agentúra Reuters.

"Je možné, že to súvisí s terorizmom. Ale ešte nevieme. Je tiež možné, že to malo súvislosť s pracoviskom," povedal Obama reportérom po stretnutí svojich poradcov pre národnú bezpečnosť v Oválnej pracovni Bieleho domu.

Obama dnes vyzval všetkých Američanov, aby urobili, čo je v ich silách, na zabránenie strelným násilnostiam, a kongresmanov, aby sťažili zločincom cestu k zbraniam.



"Je pre nás všetkých, vrátane našich zákonodarcov, dôležité zistiť, čo môžeme urobiť, aby sme sa ubezpečili, že keď sa jednotlivci rozhodnú, že chcú niekomu inému ublížiť, sťažíme im možnosť urobiť to, pretože teraz je to príliš jednoduché," citovala Obamu tlačová agentúra DPA.

Obama sa vyjadril po stretnutí so svojím bezpečnostným tímom a po rozhovore so starostom kalifornského San Bernardina, kde k masovej streľbe do ľudí došlo.

Ozbrojený pár, ktorý v noci nadnes v domove sociálnych služieb v kalifornskom meste San Bernardino zastrelil 14 ľudí, polícia identifikovala ako 28-ročného Sayeda Rizwana Farooka a 27-ročnú Tashfeen Malikovú, ktorí spolu žili a mali šesťmesačné dieťa. Oboch páchateľov na úteku z miesta činu zastrelili policajti.