Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Motívom vraždy ingušského majora bola zrejme krvná pomsta

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K činu došlo 2. novembra v Moskve. Obeťou sa stal Ibragim Eľdžarkijev a jeho brat Abdulachmed, ktorý v Moskve pracoval ako lekár.

Moskva 27. novembra (TASR) - Príčinou vraždy šéfa ingušského centra na boj proti extrémizmu bola zrejme krvná pomsta, informovali v stredu ruské médiá, ktoré sa odvolali na správy od vyšetrovateľov.

K činu došlo 2. novembra v Moskve. Obeťou sa stal Ibragim Eľdžarkijev a jeho brat Abdulachmed, ktorý v Moskve pracoval ako lekár.

Podľa správ z médií je prípad úplne vyriešený - štyria z piatich podozrivých už boli zadržaní. Spravodajský portál Gazeta.ru napísal, že zadržaných spájajú príbuzenské väzby.

Vyšetrovaním sa zistilo, že išlo o pomstu zadržaných majorovi Eľdžarkijevovi, pretože ho považovali za zapleteného do vraždy svojho príbuzného.

Samotnému vykonávateľovi vraždy sa podarilo z Ruska utiecť, pričom na moskovskom letisku Vnukovo predložil cestovné doklady svojho príbuzného. Rusko po ňom vyhlásilo medzinárodné pátranie.

Vyšetrovaním sa tiež zistilo, že zadržané osoby, ako aj muž na úteku, sú za pokusom o atentát na Eľdžarkijeva z januára tohto roku. Neznámi páchatelia vtedy začali strieľať na jeho auto počas jazdy z Čečenska do Ingušska. Eľdžarkijev vyviazol bez ujmy, avšak traja policajti utrpeli vážne zranenia.

Krvná pomsta je právny inštitút pretrvávajúci v mnohých rodových spoločenstvách. Spočíva v tom, že príbuzný (príslušník rodu či klanu) zabitého má právo aj povinnosť pomstiť sa vrahovi a jeho príbuzným vlastnou rukou. Krvná pomsta máva aj ráz vojny medzi dvoma rodmi, pri ktorej nezáleží na jednotlivcovej vine.

Napriek tomu, že v Rusku je krvná pomsta trestným činom a na severnom Kaukaze sa proti tomuto fenoménu intenzívne bojovalo, v niektorých oblastiach Čečenska i Ingušska pretrváva dodnes.