Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Etna ožila: Sopečný popol narúša leteckú dopravu

Najaktívnejšia európska sopka Etna neďaleko Catánie na Sicílii chŕli lávu a dym počas erupcie 16. marca 2017. Padajúca láva a para spôsobila zranenia najmenej desiatim ľuďom vrátane turistov a vedcov, ktorí pozorovali erupciu z bezprostrednej vzdialenosti. Foto: TASR/AP

Etna patrí k najaktívnejším sopkám na svete a menšie erupcie na nej sú pomerne časté.

Rím 17. marca (TASR) - Vzhľadom na popol zo sopky Etna, ktorá dnes chrlila lávu už štvrtý deň po sebe, prerušili sicílske úrady lety na letisko v meste Comiso v juhovýchodnej časti ostrova.

Lety na letisko Comiso sú pozastavené do dnešného poludnia, zatiaľ čo počet lietadiel prilietajúcich na letisko v Catanii neďaleko Etny obmedzili na päť za hodinu, uviedli podľa agentúry DPA miestni predstavitelia leteckej dopravy.

Vo štvrtok utrpelo desať ľudí menej vážne zranenia, keď ich zasiahli horúce úlomky, ktoré sa vytvorili po kontakte lávy s pásmi snehu v nadmorskej výške 2700 metrov. Medzi zranenými boli podľa správ vedci-vulkanológovia i turisti. Štyroch ľudí, ktorých ošetrovali v nemocnici, už medzičasom prepustili.

Juhovýchodný kráter Etny sa znova "prebudil" v utorok po predošlej erupcii, ku ktorej došlo vo februári.

Etna patrí k najaktívnejším sopkám na svete a menšie erupcie na nej sú pomerne časté. Posledný veľký výbuch tohto vulkánu nastal v roku 2009, vyplýva z údajov talianskeho Národného ústavu geofyziky a vulkanológie (INGV).