Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Na strechu nového mrakodrapu WTC umiestnili striebornú vežu

Poslednú časť striebornej veže nového Svetového obchodného centra v New Yorku vo štvrtok vyťahovali 400 metrov do výšky a umiestnili na vrchol budovy. Foto: TASR/AP Photo

Išlo o míľnik vo výstavbe mrakodrapu, ktorý má byť náhradou za Dvojičky zničené pred 12 rokmi pri teroristickom útoku z 11. septembra.

New York 3. mája (TASR) - Poslednú časť striebornej veže nového Svetového obchodného centra v New Yorku vo štvrtok vyťahovali 400 metrov do výšky a umiestnili na vrchol budovy. Robotníci nadšene kričali pri úspešnej akcii. Išlo o míľnik vo výstavbe mrakodrapu, ktorý má byť náhradou za Dvojičky zničené pred 12 rokmi pri teroristickom útoku z 11. septembra.

Okolo viac ako 100 metrov dlhej časti veže bola ovinutá americká vlajka, keď ju dvíhali na vrchol 104-poschodovej budovy.

Keď už bude veža dobre pripevnená na Svetovom obchodnom centre 1 (One World Trade Center/1WTC)) známom aj pod názvom Veža slobody, stane sa budova najvyšším mrakodrapom v Spojených štátoch a tretím najvyšším na svete. Bude mať výšku 541 metrov.

Mrakodrap bude prvým zo štyroch budov nového Svetového obchodného centra - projektu za 4 miliardy dolárov v newyorskej štvrti Manhattan, kde kedysi stáli dva mrakodrapy Svetového obchodného centra známe ako Dvojičky. Tie zničili teroristi unesenými lietadlami 11. septembra 2001.

Strieborná veža pozostáva z 18 častí a váži 758 ton. Celý mrakodrap má byť daný do prevádzky v roku 2014.

Informácie priniesla tlačové agentúry DPA a AP.