Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový mrakodrap WTC sa stal najvyššou budovou v Spojených štátoch

Spičku veže vyťahujú na strechu mrakodrapu svetového obchodného strediska (One World Trade Center - OWTC) v New Yorku 2. mája 2013. Foto: TASR/AP

Budova meria 541 metrov a stala sa treťou najvyššou na svete.

New York 10. mája (TASR) - Na novom mrakodrape Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku dokončili dnes montáž stožiara, čím budova oficiálne dosiahla výšku 541 metrov a stala sa najvyššou v USA a treťou najvyššou na svete.

Budova One World Trade Center je najvyššou zo štyroch výškových budov, ktoré stavajú na mieste bývalého WTC, ktorého "dvojičky" dominovali panoráme Dolného Manhattanu, pokým neboli zničené pri teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

Montáž poslednej časti stožiara, ktorú na budovu vyniesol vrtuľník, vysielali dnes dopoludnia miestneho času naživo v televízii, uviedla tlačová agentúra DPA.

Budova bola pôvodne známa ako Freedom Tower (Veža slobody) a jej celková výška v stopách - 1776 - je symbolickým odkazom na rok podpísania Vyhlásenia nezávislosti Spojených štátov. Jej výstavbu by mali dokončiť budúci rok.

Stožiar ju robí najvyššou budovou v New Yorku, v USA i na západnej pologuli, keďže je o 14 metrov vyššia než mrakodrap Willis Tower v Chicagu (bývalý Sears Tower), a treťou najvyššou budovou na svete.