Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Prokurátor záhadne zahynul, pripravoval zatykač na prezidentku

Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová Foto: TASR/AP

Argentínsky prokurátor Alberto Nisman, ktorého za záhadných okolností našli v januári mŕtveho v jeho byte, plánoval podať návrh na zatknutie argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej.

Buenos Aires 4. februára (TASR) - Argentínsky prokurátor Alberto Nisman, ktorého za záhadných okolností našli v januári mŕtveho v jeho byte, plánoval podať návrh na zatknutie argentínskej prezidentky Cristiny Fernándezovej. Informovala o tom dnes agentúra DPA, citujúc tamojšie ministerstvo spravodlivosti.

Nisman vyšetroval bombový útok na centrum židovskej komunity v Buenos Aires z roku 1994, ktorý si vyžiadal životy 85 ľudí, keď ho našli 18. januára s prestrelenou hlavou.

Nisman formálne obvinil Fernándezovú a iných vládnych činiteľov z krytia údajnej účasti Iránu na tomto atentáte. Jeho smrť prišla deň predtým, ako mal vypovedať pred parlamentom o svojich obvineniach.

Miestne noviny Clarin v nedeľu napísali, že polícia našla v Nismanovom byte koncept dokumentu požadujúceho zatknutie prezidentky v súvislosti s útokom na židovské centrum. Dokument bol datovaný v júni minulého roku.

Prokuratúra vo svojom tlačovom vyhlásení v pondelok uviedla, že predmetný dokument neexistuje. Prokurátorka Viviana Feinová, ktorá je poverená vyšetrovaním Nismanovej smrti, potvrdenie existencie dokumentu prisúdila zlyhaniu komunikácie v dôsledku "neúmyselnej chyby".