Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Mŕtvy utečenec zo Sýrie bol zrejme výplodom fantázie aktivistu

Migrant, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa pôvodných informácií sa mal Sýrčan opakovane postaviť do radu pred Krajinským úradom pre zdravotníctvo a sociálne veci (Lageso) v berlínskej štvrti Moabit, aby si vybavil poukaz k lekárovi.

Berlín 27. januára (TASR) - Správu o údajnom úmrtí istého 24-ročného utečenca zo Sýrie v Berlíne, ktorú dnes prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí zverejnil aktivista iniciatívy Moabit hilft (Moabit pomáha), si podľa doterajších poznatkov polície zdroj informácie zrejme vymyslel.

Ako informovalo internetové vydanie denníka Bild s odvolaním sa na policajnú hovorkyňu v nemeckej metropole, nič nenasvedčuje tomu, že by obsah spomínanej správy zodpovedal skutočnosti. Ani overovanie spomínaných informácií u záchranárov a vo všetkých relevantných zdravotníckych zariadeniach informáciu nepotvrdilo. Naopak, žiadny mŕtvy utečenec sa nenašiel a relevantné informácie, ktoré by podporili obsah zverejnenej správy, nepriniesol ani výsluch spomínaného aktivistu.

Podľa pôvodných informácií sa mal Sýrčan opakovane postaviť do radu pred Krajinským úradom pre zdravotníctvo a sociálne veci (Lageso) v berlínskej štvrti Moabit, aby si vybavil poukaz k lekárovi a ďalšie formality. Jeden z asistentov organizácie mal vziať muža, ktorý mal vysokú horúčku, v utorok večer k sebe domov. Keďže bol v zlom stave, zavolal prvú pomoc, no Sýrčan údajne zomrel ešte v sanitke na zástavu srdca. "Bol vyčerpaný z čakania v chlade, mal chrípku. Do radu sa musel postaviť aj s horúčkou," povedala pre Spiegel hovorkyňa iniciatívy Diana Hennigesová. Podľa nej tiež nemal čo jesť, pretože úrad na jedlo neposkytuje peniaze.

Aktivista neskôr správu na Facebooku vymazal a pred verejnosť zatiaľ nevystúpil, takže o motíve jeho konania možno zatiaľ iba špekulovať.