Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Mjanmarské sily zabili za mesiac najmenej 6700 Rohingov

Ilustračná snímka. Foto: TASRAP

K tomuto odhadovanému počtu Lekári bez hraníc dospeli na základe prieskumu, ktorý vykonali vo vybraných utečeneckých táboroch v oblasti Cox's Bazar na juhovýchode Bangladéša.

Dháka 14. septembra (TASR) - Najmenej 6700 Rohingov prišlo o život počas prvého mesiaca operácie mjanmarských bezpečnostných síl voči príslušníkom tejto moslimskej menšiny. Uviedla to vo štvrtok medzinárodná zdravotnícka organizácia Lekári bez hraníc (MSF) so sídlom v Ženeve.

K tomuto odhadovanému počtu MSF dospeli na základe prieskumu, ktorý vykonali vo vybraných utečeneckých táboroch v oblasti Cox's Bazar na juhovýchode Bangladéša, kam utiekli pred násilnosťami státisíce Rohingov. Bilancia zahŕňa obdobie od 25. augusta, keď sa začala operácia mjanmarskej armády proti povstalcom v Jakchainskom štáte, do 24. septembra.

Zo správy MSF vyplýva, že odhadovaný počet obetí etnického násilia je oveľa vyšší, než tvrdia vojenskí predstavitelia Mjanmarska. Tí uvádzali, že pri operáciách v Jakchainskom štáte zahynulo menej než 400 osôb vrátane 12 príslušníkov bezpečnostných síl, informovala agentúra DPA.

"Čo sa týka tohto počtu obetí, pravdepodobne ide o príliš nízky odhad,"
uviedol vo vyhlásení Sidney Wong, riaditeľ MSF pre zdravotnícke otázky. "(Doterajšie) prieskumy nezohľadňujú rodiny, ktorým sa nikdy nepodarilo ujsť z Mjanmarska," vysvetlil Wong. Upozornil, že MSF nevykonávali prieskum v každom z utečeneckých táborov v Bangladéši.

Podľa citovanej správy zahynulo počas vojenských operácií proti Rohingom aj najmenej 730 detí mladších ako päť rokov.

Od konca augusta ušlo pred násilnosťami v Jakchainskom štáte - administratívnej časti Mjanmarska - do susedného Bangladéša približne 647.000 mjanmarských Rohingov. V Bangladéši pritom do augustového exodu žilo už vyše 300.000 Rohingov.