Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Dve strany budú spolu bojkotovať vládne referendum o kvótach

Migranti Foto: TASR AP

Oficiálna kampaň pred októbrovým referendom o migračných kvótach sa začala v sobotu.

Budapešť 15. augusta (TASR) - Na spoločnom bojkote vládneho referenda o povinných utečeneckých kvótach, ktoré iniciovala maďarská vláda, sa dohodli predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Gyula Molnár a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány. Napísal to dnes denník Népszabadság, ktorý pripomína, že v uplynulých rokoch sa tieto strany pravidelne hádali.

MSZP a DK v kampani plebiscitu voličom odkáže: "Zostaň doma, zostaň v Európe!"

Hovorca MSZP v komerčnej rozhlasovej stanici Klubrádió povedal, že dohoda uzatvorená medzi Molnárom a Gyurcsányom však neznamená nijakú ďalšiu spoluprácu medzi MSZP a DK.

Socialisti na 2. októbra pripravujú Deň slobodnej Európy. Šéfovia MSZP a DK sa dohodli, že toto podujatie budú propagovať.

Oficiálna kampaň pred októbrovým referendom o migračných kvótach sa začala v sobotu. V zmysle zákona o volebnom procese sa kampaň začína v 50. deň pred konaním ľudového hlasovania a trvá až do dňa plebiscitu.

Národná volebná komisia v piatok odmietla sťažnosť MSZP na vládnu kampaň bez vecného preverenia jeho obsahu. Toto rozhodnutie odôvodnila tým, že kampaň môže skúmať len v čase jej oficiálneho trvania, teda až od soboty.

MSZP vyjadrila presvedčenie, že vláda by nemala robiť kampaň v súvislosti s plebiscitom, a ak aj áno, tak by mala zaujať neutrálne stanovisko.

Vláda tiež podľa socialistov v kampani používa nepravdivé tvrdenia. V médiách a na bilbordoch občanov už niekoľko týždňov "straší" tým, že Brusel chce do Maďarska presťahovať utečencov v počte, ktorý sa rovná počtu obyvateľov celého mesta.

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"