Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

MSZP navrhla referendum o pristúpení Maďarska k Európskej prokuratúre

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Druhým cieľom MSZP je referendom dosiahnuť, aby miliardové financie určené vládou na komunikáciu boli spravodlivo rozdelené médiám na základe ich sledovanosti.

Budapešť 27. júla (TASR) - Iniciatívu na ľudové hlasovanie o pristúpení Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO) a využití finančných prostriedkov určených vládou na komunikáciu predložila opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP). Podľa komerčnej rozhlasovej stanice Inforádió to v piatok v Budapešti oznámil zástupca predsedu parlamentnej frakcie MSZP Tamás Harangozó.

Referendum podľa jeho slov obsahuje desať otázok vo dvoch blokoch. Prvý blok sa týka rovnosti pred zákonom, pričom druhý rieši otázku slobody tlače a likvidáciu cenzúry.

Socialisti tvrdia, že chcú aj prostredníctvom plebiscitu bojovať proti rozkrádaniu európskych fondov oligarchami, ktorí sú blízki vládnej strane Fidesz a voči ktorým maďarské orgány vôbec nezasahujú.

Druhým cieľom MSZP je referendom dosiahnuť, aby miliardové financie určené vládou na komunikáciu boli spravodlivo rozdelené médiám na základe ich sledovanosti, a nie iba médiám vo vlastníctve oligarchov blízkych vláde.

Na zriadení EPPO sa dohodlo vlani 20 členských štátov Európskej únie. Úlohou úradu so sídlom v Luxemburgu bude vyšetrovať, stíhať a postaviť pred súd páchateľov trestných činov, ktoré poškodzujú finančné záujmy Únie. Socialisti vláde premiéra Viktora Orbána vyčítajú, že sa bráni prístupu k EPPO.

spravodajca TASR Ladislav Vallach