Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Egyptský exprezident Husní Mubarak dostal doživotie, ľudia oslavovali

Foto: TASR/AP

Mubarak sa stal prvým arabským lídrom, ktorého odsúdili v jeho vlastnej krajine. Prokuratúra žiadala pre bývalú hlavu štátu trest smrti.

Káhira 2. júna (TASR) - Súd v Káhire dnes odsúdil bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka na doživotie za spoluvinu pri zabití demonštrantov počas minuloročného ľudového povstania.

Vynesenie rozsudku nad exprezidentom vysielala naživo egyptská televízia. Mubaraka priviezli na súd helikoptérou, aby si vypočul verdikt. Do súdnej siene priniesli 84-ročného muža na nosidlách, na očiach mal slnečné okuliare.

Mubarak sa stal prvým arabským lídrom, ktorého odsúdili v jeho vlastnej krajine. Prokuratúra žiadala pre bývalú hlavu štátu trest smrti.



V Káhire sa počas dnešného dňa zhromaždili demonštranti požadujúci najtvrdší trest, verdikt bol očakávaný s napätím. Po vynesení rozsudku vypukla v súdnej sieni potýčka.


Mubaraka privážajú na súd na nosidlách, v nemocnici má pohodlie

Hoci bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka privážali na nedávne súdne pojednávania na nosidlách, obvinený exprezident zvláda absolvovať prechádzky a cvičebné procedúry. Informovala dnes o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú tlač.
Foto: TASR/AP

Agentúre Reuters túto informáciu potvrdil aj nemenovaný zamestnanec inkriminovanej väzenskej nemocnice v Káhire.

Podľa utorkového vydania egyptského denníka Al-Watan sa exprezident teší vynikajúcemu zdraviu, pričom nečelí obmedzeniam pri prijímaní návštev a v nemocnici si užíva všeobecné pohodlie.

Mubarak je ubytovaný v rozľahlom apartmáne s priľahlými izbami rezervovanými pre návštevy. Zároveň môže voľne využívať rôzne športové náradie a bazén, uviedli noviny.

Egyptský exprezident čelí obvineniam zo spoluviny na zabití vyše 800 protestujúcich počas minuloročného ľudového povstania. Prokuratúra pre neho žiada trest smrti obesením.

Po vynesení rozsudku sa jasalo aj protestovalo

Scény s oslavujúcimi ľuďmi kontrastovali s potýčkami, ktoré vyvolali exprezidentovi prívrženci.
Foto: TASR/AP
Oslavy prepukli dnes v Egypte po odsúdení bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka na doživotie za spoluvinu pri zabití demonštrantov počas minuloročného ľudového povstania.

Ľudia prítomní v súdnej sieni sa však pobili so strážcami - požadovali trest smrti a popravu exprezidenta. Chceli tiež očistenie súdnictva od osôb z Mubarakovej éry.

Po vynesení rozsudku egyptský generálny prokurátor nariadil prevoz Mubaraka do väzenia v Káhire. Exprezident pri čítaní rozsudku nedal najavo žiadne emócie.

Súd odsúdil na doživotie za spoluvinu pri zabití vyše 800 demonštrantov aj bývalého egyptského ministra vnútra Habíba Ádilího. Obaja odsúdení sa môžu odvolať.

Scény s oslavujúcimi ľuďmi kontrastovali s potýčkami, ktoré vyvolali exprezidentovi prívrženci.
Foto: TASR/AP
Predsedajúci sudca Ahmad Rifát ale uviedol, že Mubarak a jeho dvaja synovia - Alá a Gamál - neboli uznaní za vinných z korupcie a ovplyvňovania.

Niekoľko desiatok Mubarakových prívržencov hádzalo kamene do policajtov pri budove policajnej akadémie, kde sa súd konal. Vypukli aj zrážky s políciou.

Niektorí ľudia boli rozsudkom sklamaní, ďalší - príbuzní obetí - po výroku súdu z vďačnosti klesli na kolená. Scény s oslavujúcimi ľuďmi kontrastovali s potýčkami, ktoré vyvolali exprezidentovi prívrženci.


Moslimské bratstvo vyzvalo na zopakovanie súdneho procesu


Egyptské Moslimské bratstvo dnes vyzvalo na zopakovanie súdneho procesu s bývalým prezidentom Husním Mubarakom a ostatnými obžalovanými a predloženie serióznych dôkazov.

Štátny žalobca úplne nevykonal svoje povinnosti "pri zhromažďovaní adekvátnych dôkazov na usvedčenie obžalovaného" za zabitie demonštrantov, uviedol hovorca kampane prezidentského kandidáta Muhammada Mursího, ktorý je kandidátom Moslimského bratstva.
Odsúdený exprezident skolaboval vo vrtuľníku

Egyptský exprezident Husní Mubarak, ktorého dnes v Káhire odsúdili na doživotný trest žalára za spoluvinu na zabití demonštrantov počas minuloročného ľudového povstania, zvládol vynesenie rozsudku v súdnej sieni, nie však návrat do väznice na palube vrtuľníka.

Podľa očitých svedkov bývalý egyptský prezident skolaboval, jeho zdravotný stav sa náhle prudko zhoršil, takže lekári mu po pristátí stroja museli poskytnúť prvú pomoc.

Situáciu navyše komplikoval fakt, že Mubarak nechcel opustiť helikoptéru.

Internetový server Egynews citoval istého lekára, podľa slov ktorého Husní Mubarak veľmi zle reagoval na informáciu, že sa nevracia do vojenskej nemocnice, v ktorej v uplynulých mesiacoch strávil vyšetrovaciu väzbu. Namiesto toho prepravili odsúdeného exprezidenta na oddelenie intenzívnej starostlivosti väzenskej nemocnice Tora neďaleko egyptskej metropoly.